Zoutwinkel Salsamentum
Het is Iens Boswijk die mij attendeerde op het bestaan van Salsamentum in Amsterdam.
Salsamentum is de winkel van Jeroen van Wieren, een Amsterdammer in hart en nieren. Zoals hij het zelf omschrijft, verkoopt hij “culinair zout”. Jeroen heeft een culinaire achtergrond en is onder meer kok geweest bij het Amstel Hotel, de Koninklijke Landmacht, restaurant Tout Court (ja, van de niertjes in mosterdsaus van John Fagel) en heeft nu zijn ziel en zaligheid gelegd in Salsamentum, de zoutkamer van Amsterdam.
Salsamentum levert aan horeca maar ook aan de particulier en je kan zelfs via de website bestellen. Hij heeft diverse soorten zout. Ik had zout nodig om een mooie zwarte zeebaars in te verpakken. Voor ik het weet ga ik met gerookt zeezout van het eiland van Anglesey naar buiten voor op de steak, sel de guérande voor bij de groenten en vanzelfsprekend met een heerlijk pak guernsey butter. Heerlijk dat dit soort liefhebbers nog bestaan.
Heb je mooi zout, bijzondere boter of een mooie zoutmolen nodig, denk aan salsamentum, voor het gewone zout, maar ook voor zout uit India, Iran, de Himalaya, Zuid-Afrika en nog veel meer exotische plekken in de wereld.
Salsamentum
Spaarndammerstraat 34
Amsterdam
Tel: 020-68124440
…en Jeroen heeft ook nog jarenlang met toenmalige partner Joost de beroemde bakkerij van Dokter Taart bestierd…., dat waren nog eens tijden!!
Ah je hebt het Halemon Zout ontdekt uit Wales. Fantastische plek, ben ik met Gé nog in de Grote Gele Bus geweest. Prachtig bedrijf, nog mooier zout. Deze flakes worden eindeloos met de hand gewassen, het hele bedrijf doet daar aan mee, om het zo mooi wit te krijgen.