’t Spiehuis nieuwe stijl, een aanrader!

Het zal u niet ontgaan zijn dat de DF een groot fan is van de klassieke keuken, met perfect uitgevoerde gerechten. Zo at hij vorige week met de DF junior bij Rijsel: paling in het groen (zo goed dat uw eigenste DF er licht emotioneel van werd), prachtige huzarensalade, kwartel gevuld met morilles en ganzenlever (niet eten als je de volgende dag een bloedonderzoek naar je cholesterol waardes hebt….), côte de boeuf en na een dame blanche, beter wordt het niet in je leven. Rijsel is een absolute topzaak en een voorbeeld van de perfecte uitvoering van klassieke gerechten, de beste service en ambiance. In Frankrijk zou deze zaak direct een ster krijgen. Ik vermoed alleen dat ze dat zelf niet willen….

De DF is ook fan van ’t Spiehuis, daar waar hij 18 jaar geleden voor het eerst at, toen hij uitgenodigd werd door de verkoper van het huis waarvan de DF nog steeds eigenaar is. Hij gaf aan dat als je in Het Gooi komt wonen, een bezoek aan ’t Spiehuis niet mag ontbreken, en gelijk had ‘ie. Ik ben verslaafd aan deze klassieke zaak en probeer er zo vaak als mogelijk te eten.

De incrowd kent ’t Spiehuis als de in Soest gelegen boerderij, die op maandagavond open is (en dinsdag en woensdag is gesloten), en waar je met enige regelmaat Johnny Boer, Ron Blaauw en een dozijn andere chefs aantrof.

Nadat de meesterlijke familie Herfst de zaak had verkocht aan sterren-chef Sidney Heinze, die samen met zijn maître Johan Kragtwijk de scepter overnam, heerste er scepsis alom. Ten onrechte. Zou het nog hetzelfde zijn? Nee, het is vanzelfsprekend niet hetzelfde, want de familie Herfst is er niet meer. Is dat erg? Ja én nee.

Já: het was een prachtige tijd met meesterlijke gastheren en ik gun ze hun welverdiende pensioen. Het zijn lieve mensen en wij zullen ze iedere dag missen.

Nee: want met de voortzetting door Sidney is het welverdiende pensioen van de familie Herfst geregeld en blijft cultureel erfgoed én het favoriete clubhuis van de DF bestaan.

Eerlijk? Het eten bij ’t Spiehuis is beter dan ooit. Wij aten onder meer de klassieke garnalencocktail met frisse appeltjes en avocado erdoor (staat niet op de kaart, wordt gewoon ff gemaakt en dan wel in een perfecte uitvoering), perfect uitgevoerde gebakken foie gras: ik at het nooit ergens beter. Het rondje van bladerdeel is fantastisch, het daarop geplaatste rondje van appel is de beste gebakken appel die ik ooit gegeten heb en de foie gras is perfect gebakken, met het stroperige sausje eromheen. Beter wordt het niet!

Tja, en dan de zeetong. Wij namen ieder een halve, omdat het altijd zeetongen van rond de 600 gram zijn. Perfecte cuisson, heerlijk groente-garnituur. De remouladesaus is huisgemaakt én fantastisch en de gebakken aardappels zijn (wederom) de beste die ik ooit at. Vergeet vooral de braadjus niet over de tong te “gieten”:

En na? A la minute gedraaid ijs. De DF genoot van de pêche melba:

daar waar de Mrs. DF genoot van de dame blanche in zijn klassieke vorm:

Tja, en dan maken ze met een gepoetst koperen stel aan je tafel de lekkerste crepes suzette ooit….

Ik ben een pleitbezorger van het Spiehuis nieuwe stijl. De bediening is fantastisch, het eten is écht te gek, een klassieke keuken uitgevoerd met een 10 met een griffel. Ik ben al gelukkig bij de gedachte dat ik er de komende maand alweer 3 keer ga eten. donderdag a.s. met “Meester lekkerbek” Bob B. en chef Julius J.

Komen jullie een keer met mij mee? Drinken we samen een glas rosé van Ott op het terras (12 juni of 21 juli bijvoorbeeld?).

5 out of 5 stars (5 / 5)

(Visited 150 times, 1 visits today)