Grand Provence, Nederlandse Parel op de Kaap

Godzijdank zijn er nog Nederlanders als Alex van Heeren.

Alex heeft de culinaire onderlegdheid van een Fransoos, de smaak van een Italiaan en qua bediening de inslag van een Amerikaan. Grande Provence is zeker een van de mooiste Wine Estates van Franschoek, zo niet de mooiste. Mijn favoriet is het in ieder geval.

Jaren geleden kwam ik al bij Grande Provence, en ik zal nooit meer vergeten hoe een boer van een naastgelegen boerderij zo ongeveer op de vuist met onze helikopterpiloot ging na een in zijn ogen ietwat te lage benadering van het platform, waardoor zijn paarden op hol sloegen.

Vandaag arriveren wij met de auto, niets aan de hand dus. Het geniertje staat vol aan, te meer daar ik weet wat ik kan verwachten. Het design van de bar en het restaurant is nog steeds even prachtig. Lichtgevende lianen in de bomen, een knapperend openhaard vuur in de buitenhaard. Ik voel mij direct op mij gemak. De fonkelwijn en de huisgemaakte bitterballen dragen aan dat gevoel zeker bij. De bitterballen iets te slap en te zout, maar het zei de uit Durban afkomstige chef Darren Badenhorst vergeven.

Wij beginnen met een confit van parelhoen, met eend, spelt, ragout van bonen en bouillon van Shiraz van het Estate zelve. Lekker, maar ook hier is de zoutpot iets te enthousiast gehanteerd. In het glas een mooie zachte pinot noir van Grande Provence, 2014. Zalig.

Wij vervolgen met de nek van een Karoo lam, met geroosterde parelgort en ingelegde kalebas (flespompoen), waterkers uit de lokale rivier, wilde spruitjes en harissa pesto. Dit is erg lekker, lang leve Afrika! Onderwijl houdt de minister van economische zaken van de Kaapse regio een praatje; het kan mij niet deren, ik voel hoe de volgende hap van het karoo nekje op mijn tong smelt en zuig het mijn keel in. In het glas de cabernet sauvignon van Grande Provence 2013, een mooie combinatie.

Het diner wordt afgesloten met een “apple tarte tatin meets Waldorf”. Ik ben even bang dat die een Librije-achtig gekunsteld gerecht is, maar niets is minder waar. De gekarameliseerde walnoten, de mousse van selderij en appels, de macaron van vanille, het ijs van citrus, het is allemaal even heerlijk. De dessertwijn van muskaatdruiven van Grande Provence (“Muscat d’Alexendrie) maakt het allemaal af. Wat een feest!

Intussen sluit het gezelschap de avond af met een gin tonic rondom het haardvuur.

Zucht, kan mijn leven voor altijd zo zijn……?

Grande Provence

3 out of 5 stars (3 / 5)
(Visited 538 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Hans Rietjens april 23, 2016 at 10:31 am

    Baie lekker genieten!