‘t Kalkoentje in Rhenen; Louboutins tussen bijzondere pluimage

Vanaf verschillende kanten kreeg de Dutch Foodie het signaal om eens af te reizen naar de meest zuidoostelijke plaats van de provincie Utrecht: Rheenen. Aldaar is direct aan de Neder-Rijn in een prachtige rietgedekte boerderij restaurant het Kalkoentje gevestigd.
‘t Kalkoentje wordt sedert 1989 met veel enthousiasme door patron-cuisinier Nico Klaver gedreven. Nico is een gastheer met een welgemeend bijna kinderlijk enthousiasme, heerlijk, ze bestaan nog!
Wij drinken een borrel op het terras met uitzicht op de langzaam stromende rivier, met in de verte een oude steenfabriek en molen. Zucht, Nederland, wat ben je toch mooi!
Een verademing om eens niet tussen Amsterdams en Goois publiek te zitten, alhoewel de Louboutins en Chanel outfit van een van mijn tafelgenotes schril afsteekt tegen de lokale klederdracht en menig nek doet draaien. Enfin, het mag de pret niet drukken, wij integreren volop en genieten van het enthousiasme waarmee Nico het zomermenu annonceert. Er wordt hier eigenlijk niet a la carte gegeten. Daar ben ik een voorstander van, gewoon eten wat de pot schaft, dat levert culinaire variatie op.
Wij genieten van alle aanwezige gangen, te beginnen met een prachtig gerecht van Noordzeekrab, erwten, kroepoek, piccalilly (foto), gevolgd door IJsselmeerbot (nooit eerder gegeten) met mango, peterselie-olie, citroen en beurre noissette (heerlijk), een Rossini van sucade, en perfect bereide gebrande ganzenlever en vers geschaafde truffel (aub nog een keer). Een deel van het gezelschap kiest de poussin de Bresse met dragon en paddenstoelen als piece, en dat bleek ene verstandige keuze. De bereidingen van het Iberico-varken, en met nam de smaak van de haas, viel wat tegen. Kan gebeuren. De ambiance, enthousiaste bediening, vriendelijke geprijsde mooie wijnen en goede keuken maakt alles meer dan goed.
Wij sluiten na de kaas (“fromage pour finir le vin”) af met een souffle van aardbei Romanoff stijl, verrukkelijk.
Tja, en in het glas, naast het lievelingsdrankje van Pepi Schimmelloos (Kir Royal) genieten wij van een Chassagne Montrachet van Roux 2012 en een Aloxe Corton 2010, verrukkelijk. Wij drinken nog dessertwijn, port en het hele circus. Het werd een bijzondere terugtocht.
’t Kalkoentje is een aanrader en het omrijden meer dan waard.

’t Kalkoentje

3 out of 5 stars (3 / 5)
(Visited 242 times, 1 visits today)