Auberge, de nieuwe loot aan de culinaire boom van Thomas en Richard

Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge zijn inmiddels niet meer weg te denken uit culinair Nederland. In Amsterdam hebben zij maarliefst 5 zaken en zij zijn zeer succesvol. Restaurant 212 (**) is binnen Amsterdam één van de betere restaurants. De, vlak naast elkaar, aan de Utrechtsestraat gelegen, De Juwelier en Bistro De La Mer zijn allemaal met een ster bekroond en daar berichtte ik al eerder over. Restaurant De Mark in Durgerdam is qua setting en uitrusting fantastisch. Ik at er één keer ongelofelijk goed, maar dat lag ook aan de waanzinnige gastheer. De tweede keer vond ik het tegenvallen en de door mij uitgenodigde, culivrienden ook. Dat kan gebeuren.

De Auberge, gelegen aan de Albert Cuypstraat, is gevestigd in een restaurant wat voorheen Auberge Jean & Marie was. Ook daar schreef ik al eerder over, ik was er niet kapot van. Ik heb er inmiddels 7 weken geleden gegeten en toen ik vandaag tegen ZDABW zei: “Ik ga een blog schrijven over Auberge”, zei ze: “Oh, dat was die gezellige zaak met die ontzettend leuke bediening!” Daarmee is meteen de toon gezet.

De Auberge is een gezellige bistro. Daar zouden er meer van moeten zijn in Nederland. De begroeting bij binnenkomst was allerharteljikst, behalve door de chef en patron, Richard van Oostenbrugge, die mij ziet en direct de keuken inloopt. Hij was nogal ontstemd over mijn eerdere blog over Bistro De La Mer en heeft mij daarop aangesproken. Ik heb daar toen mijn verbazing over uitgesproken, te meer omdat ik, terwijl ik daar at, tot drie keer toe naar de chef heb gevraagd, nadat mijn kritiek was geuit, en er niet op gereageerd werd. Ik was in het gezelschap van mijn vriend Julius, een fijnproever, en die was in het geheel niet met mijn kritiek oneens. Ik ben dus niet van de laffe kritiek achteraf in een blog, ik zeg het meteen. En als de chef op dat moment besluit dat hij het niet nodig vindt om even de feedback te bespreken, dan is dat prima, dan krijg je hem achteraf.

Wij krjigen “A1 bediening” in de Auberge, en dat is al het begin. Het is een leuk en eenvoudige kaart, en daar houd ik van. Je eet hier 3 gangen voor € 38,- en voor sommige gerechten betaal je een voorgerecht, zoals het voorgerecht van een terrine van foie gras. Volstrekt normaal. het servies is gezellig en verschillend. de zaak heeft een goede vibe.

Wij eten de artisjokkensalade met gerookte ricotta, lavendel en gezouten citroen en de gegratineerde escargots met daslook, Ibericoham en boter gemaakt met hazelnoten.

Het eten komt (te) snel en de presentatie is geweldig. Ik vind de smaak van de slakken wat vlak en ze zijn niet echt warm.

Je kunt kiezen uit 5 hoofdgerechten, er is geen vegetarisch hoofdgerecht voorhanden, daar waar er wel 2 vegetarische voorgerechten zijn. We kiezen uit de poussin rôti, aldus piepkuiken van het spit, geroosterd met citroen en groene salade. Deze is heerlijk, de huid mag wat krokanter. Het rotissoir is er voor.

De confit de canard confit met witte boontjes en jus met gezouten sinaasappel is lekker. Ook hier weer geldt: ik vind de smaak wat vlak, maar de gezouten sinaasappel en witte boontjes zijn fantastisch.

Ik twijfel nog even of ik de vol au vent “Auberge” (supplement, € 23,-) met zwezerik, hollandse asperge, witte bloedworst en morieljes a la crème neem, maar voordat ik kan bestellen, worden ze bij de buren geserveerd en het ziet er niet appetijtelijk uit en een vrij kleine portie.

Brood, groene salade, frietjes en puree zijn tegen meerprijs (€ 4,00 tot € 6,00) verkrijgbaar. De groene salade is lekker, de frieten zijn super, de mayonaise is expres zuur, ik ben er niet gek op.

We kiezen voor een gedeeld kaasassortiment, wat heerlijk is, en de profiteroles met vanille-ijs en een prachtige chocoladesaus. De saus is top, de profiterolles zijn wat minder.

de wijnkaart is gevarieerd en kent betaalbare wijnen. ZDABW drinkt een heerlijke Morgon, de DF water….

Auberge is net open. Het is een leuke zaak met onwijs leuk personeel en super sfeer en natuurlijk een fantastisch culinair team. Ik eet er over een paar maanden nog een keer en  deel dan opnieuw mijn ervaring met jullie. Het is een gezellige zaak, met leuke bediening en een heerlijke klassieke Franse bistrokaart. Een bezoek waard.

https://www.aubergeamsterdam.nl/
3 out of 5 stars (3 / 5)
(Visited 164 times, 2 visits today)