De Juwelier, niet alles wat blinkt is goud (behalve de prijs dan).

De jongens van Amstel 212 (2*) hebben een week of drie geleden een nieuwe zaak in de Utrechtsestraat (nr. 51) geopend. Best gedurfd in corona tijd, dat vindt de DF mooi.

De DF was er als fan van 212, als de kippen bij, zei het dat hij geïnspireerd was door een vriend die er drie dagen eerder al at en als gewillig slachtoffer een tweede keer meeging. Mijn vriend vond het de eerste keer erg goed.

Chefs/eigenaren Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot kookten voorheen bij Bord’Eau en nu bij 212. Ik ben fan van de heren. Hun ambitie rijkt ver, en terecht: in minder dan 2 jaar 2 sterren en nu een nieuwe zaak op de Utrechtsestraat. Ik vermoed dat het idee is een iets lagere instap, iets simpeler, “toegankelijker”.  Is dat eigenlijk zo?  Lijkt mij best moeilijk als twee sterrenchef proberen een “instapper op niveau” te creëren. Heel flauw gezegd: dat is wel aardig gelukt, mijn ervaring was namelijk niet heel best.

De DF is een positief mens, en hij houdt niet van negatieve verslaggeving, daar is het leven te kort voor. Beschouw onderstaand bericht als één met opbouwende kritiek, as in: “feedback is a gift”.

De Juwelier zit in een leuk pand aan het begin van de Utrechtsestraat, bij binnenkomst links de mooie open keuken/bar, en een smal pad naar de vide, of het souterrain. Aan de bar kan je ook eten. De inrichting van de Juwelier is overduidelijk geïnspireerd door Amstel 212, de zaak ziet er goed uit.

Wij krijgen een tafel in het souterrain. Ziet er gezellig uit en een overvloed aan welwillende leuke jonge mensen omringt de DF en zijn zijn gezelschap direct na binnenkomst. Aan de bediening zal het niet liggen. Nou was de Juwelier pas een week of 3 open en dat betekent dat ze net zijn opgestart, maar ik vond het eten echt tegenvallen. De kaart laat heerlijke gerechten zien en het water loopt je direct in de mond. Wat jammer dat de uitvoering dan zo tegenviel.

Wij trappen af met de dungesneden zeebaars, gemarineerd in citrus met ingelegde foreleitjes (€18,00). Prima. Wij bestellen tevens de Perle imperiaal kaviaar met aardappelsalade en warm gerookte paling (€ 53,00).  Het gerecht wordt in een mooi porseleinen kopje geserveerd. De smaak valt tegen, de aardappelsalade is zo zuur dat ik in eerste instantie twijfel aan de versheid. Dat is onterecht. Door het zuur proef je de kaviaar niet, en de paling al helemaal niet. Het geheel heeft een flauwe smaak. Het is gewoon niet lekker. Ik zeg er iets van (positieve feedback), daar wordt niets mee gedaan. Geen reactie vanuit de keuken, niets.

Tussendoor bestellen wij kalfsnier met gebakken hazelnoot, saus van schelpdieren met lamsoren. De saus is prachtig, de kalfsnier is echt te rauw, het bloed loopt eruit. Ik vind dat dat niet kan. Het blijkt deze avond een terugkerend thema: te rauwe “garing” én fantastische sauzen.

Wij bestellen vervolgens de zeetong met champignons duxelle, saus vin jaune met zolderspek. De saus is goed, de zeetong naar mijn idee te rauw. De vis is vers, de saus maakt het gerecht, ik ben overall niet onder de indruk. Ik zou dit gerecht bijvoorbeeld niet nog een keer bestellen. Mijn tafelgenoten bestellen de op houtskool geroosterde kreeft met artisjok en saus van citroenverveine. Hmm, niet echt top.

De op de graat gegrilde tarbot met groene asperges en een mousseline van kreeft en dragon is zo rauw, dat deze, ná een discussie aan de tafel met de ober, door mijn tafelgenote wordt teruggestuurd.

Wij bestellen alle desserts, en ook deze vallen tegen. In 212 at ik de lekkerste desserts, waarom niet hier?

Tja, en dan de wijnkaart, deze bevat weinig bekende wijnen (ik geef het toe: ik ben een etikettendrinker) en het assortiment is te hoog in prijs en de keuze best wel beperkt en de prijs-kwaliteitverhouding is (van wat ik geproefd heb) is niet in balans. De wijn is te hoog geprijsd. Dat moet écht veranderen. Wij drinken drie flessen eenvoudige Bourgogne 2018 van Paul Pernot et fils a 60,- per stuk.

De presentatie/opmaak van de borden is écht prachtig, de bediening geweldig en leuk gelijk zo de sauzen geweldig zijn, alleen de gaarheid is echt een ding en niet alle gerechten overtuigen. De jongens zijn net open, en deze gasten kunnen echt koken, dus ik wacht een jaartje en dan probeer ik het nog een keer.

Het was voor de eetervaring een hele dikke rekening (620,- (inc. Fooi)  voor 4 personen) en ik vind dat niet in verhouding staan tot mijn ervaring. Ik begrijp niet dat als een gast aan tafel een opmerking maakt over de zuurheid van de aardappelsalade (en zijn twijfel uitspreekt over de versheid) de chef niet even aan de tafel komt.

2 out of 5 stars (2 / 5)
(Visited 653 times, 1 visits today)