Happyhappyjoyjoy

Toen mijn vriend Julius mij vertelde dat hij samen met horeca tycoon Bert van der Leden een Aziatisch streetfood restaurant in Amsterdam begon, was ik direct enthousiast. Julius, die een grote kennis heeft van de Aziatische keuken (al was het alleen maar door zijn vele bezoeken aan Vietnam, waar hij een weeshuis heeft opgericht en jaarlijks 50 kinderen onderhoudt en zorgt voor de juiste scholing), is een liefhebber en expert.

Inmiddels is het in de Bilderdijkstraat gelegen Happyhappyjoyjoy drie maanden open en ze hangen er met de benen buiten. Een aantal dagen voor de opening is de Dutch Foodie uitgenodigd om de kaart te proberen, en waar nodig suggesties te geven. Harold Hamersma proefde de wijnen, Dutch Foodie (samen met zijn vriend en een zeer select gezelschap van fijnproevers) de kaart.

Wij hebben, op een aantal gerechten na, letterlijk de hele kaart gegeten, wat een genot. 
Ik heb er inmiddels drie keer gegeten en ik word telkenmale blij verrast en is het nog weer beter geworden.

Op de kaart staan in totaal 41 gevarieerde Aziatische gerechten.
Van de snacks op de kaart kan ik aanraden de Thaise viskoekjes met zoetzure komkommer en chilidip en de Vietnamese gehaktballetjes, verse kruiden, sweet & sour saus. De dimsums zijn allen even lekker. Deze komen van het aan de Oudezijds Achterburgwal gevestigde Oriental City. Een beter dimsum zul je niet proeven. Naar verluidt, worden bij Happyhappyjoyjoy inmiddels meer dimsums verkocht dan bij Oriental City en kan Oriental City de productie nauwelijks meer aan. Zij verzorgt immers ook Al de dimsums in de businessclass van de KLM.

De pekingeend wordt in een zoet gestoomd broodje geserveerd met hoisin, bosui en wasabimayonaise. Wat mij betreft het lekkerste gerecht van de kaart, maar vergeet ook niet de goib’o’l, de Vietnamese salade met krab, grapefruit, kip en pinda, verrukkelijk!
De Vietnamese loempia’s gevuld met garnalen zijn het omrijden waard. Ik kan letterlijk niet meer stoppen met eten als die loempia’s op tafel staan.  Ik geniet ook van de crispy cod (gefrituurde kabeljauw met tamarinde dressing), de five spiced pork (langzaam gegaard buikspek, krokant afgebakken, met kaneel, steranijs, venkelzaak, kruidnagel en szechuanpeper) en de heerlijke curries, waaronder de curry met kip, curryblad, kurkuma, venkel en kokos.

En dan de nagerechten. Daar waar in het verre oosten de nagerechten niet het sterkste punt van de kaart zijn, word je bij Happyhappyjoyjoy blij verrast. Er zijn vier nagerechten op de kaart, waarvan wat mij betreft de mango-bao, een gefrituurde mango-bao met roomijs en gekarameliseerde noten, er met kop en schouders bovenuit steekt. Ik heb nog nooit zo’n lekker broodje gegeten. Het is de combinatie tussen een donut en een oliebol, met gefrituurde mango. Het is echt een gerecht wat je meerdere keren moet bestellen.

Happyhappyjoyjoy heeft de gerechten vriendelijk geprijsd. De snacks zijn tussen de EUR 3,- en EUR 5,-, de voorgerechten tussen de EUR 5,- en EUR 7,- en de hoofdgerechten tussen de EUR 6,- en EUR 12,-. Shared dining is het devies en verder kent het een prachtige theekaart, een verbazingwekkende grote selectie Aziatische frisdranken en Aziatische bieren en veel mooie wijnen. Happyhappyjoyjoy is door de vaste architect van IQ Creative, Concrete, prachtig ingericht en, als je je ogen dicht doet, het plafond wegdenkt en de airco wat lager zet, dan waan je je in een steeg in Hanoi.

Happyhappyjoyjoy is een succesformule zijn en ik gun de rest van Nederland een keten van Happyhappyjoyjoy’s. Vergeet niet te reserveren.  

Succes Julius!

Happyhappyjoyjoy

(Visited 595 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Hans september 29, 2015 at 10:27 pm

    Weer een goede kans om een stukje Azië te proeven, leuk!