Choux, Amsterdam

Amsterdam is een goede zaak rijker. Chef Merlijn van Berlo en maître Niels Veenvliet van het Parade restaurant en de ander pop ups Foyer en Repéré verstaan de kookkunst en het gastheerschap. Dit is de nieuwe generatie die vernieuwend op smaak kookt, zonder fratsen.

Choux is gevestigd in een voormalig kantoorpand op de Ruijterkade 126 in Amsterdam, naast Het hoofdkantoor van Tom Tom. Je kan er voor de deur parkeren, ideaal. De inrichting is gedestingeerd rauw, gelijk zo de kaart.

Er kunnen circa 120 mensen eten, en vanaf dag een hangen ze met de benen uit de ramen. Jong, hip maar ook de wat goed gesoigneerde oudere mensch (zoals de DF) voelt zich hier thuis.

De ontvangst is allerhartelijkst, de bediening is perfect, snel en professioneel. De ober kent de kaart en de wijnen, het advies is top.

Je kiest uit een menu bestaande uit 3, 4 of 7 gangen € 31, € 39 en € 55)met indien gewenst een passend wijnarrangement (€ 20, € 27 en € 40). Per gang zijn er drie keuzes, vis, vlees en vegetarisch.

We worden verwend met een amuse van een mousse van bloemkool, komkommer, gehakte hazelnoot en fijn geschaafde gedroogde tonijn.

We vervolgen met het viergangenmenu aangevuld met kaas.

Wij eten onder meer harder met meiknol, crème cru en mosselen (verrukkelijk) en knolselderij met boerenei, muskaatdruiven en amandel. Wat opvalt, is dat de vegetarische keuken echt van hoog niveau is en de borden schitterend zijn opgemaakt. De feta met koolraap, snijbiet en maanzaad is een droom. De schol met langoustine, pompoen en cantharel is verrukkelijk. Voor het dessert met perzik, chocolade, lavendel en verse zaden zou ik morgen weer terug willen, maar ook de geitenyoghurt met wortel, venkel en kamille is een feest.

Voor € 8,- per persoon bestellen we kaas bij en intussen genieten we van prachtige, vriendelijk geprijsde, biologische wijnen. We drinken onder meer een Vin de Pays de la Sainte Baume2013 “a Bouche Que Veux” toe, gevolgd door een rode Loire van het huis Bock met de Gamay druif. De wijnen zijn buitengewoon vriendelijk geprijsd en er is een ruime keuze tussen de € 15,- en € 30,-.

Je moet hier lang van te voren reserveren, maar het is de moeite waard!

Choux is iedere dag vanaf 10:00 uur geopend, op zondag is Choux gesloten.

   Choux

 

(Visited 621 times, 1 visits today)