Zuijderhoudt, de verborgen parel van Laren (zegt het voort)

Met mijn foodie-vriend Willem speel ik al jaren het grote “rara-spel”. Dat werkt als volgt. Wij sturen elkaar live foto’s toe van het gerecht (met een stukje bord zichtbaar) en de ander moet dan raden waar je zit. Het zal de vaste lezer niet verbazen dat de DF hier heel goed in is.

Zo stuurde Willem mij drie weken geleden een foto van een gerecht toe, waarvan ik zowel het bord, als het gerecht zelve niet herkende en dat gebeurt mij niet vaak. Lichte paniek sloeg toe. Het was een foto van een mooie variatie op een salade Nicoise, gevolgd door een foto van wat leek een tapasbar. Verwarring alom, het bleek ook nog vlak in mijn achtertuin te zitten. Na een (onvoorwaardelijke) overgave bleek het Zuijderhoudt te zijn.

 Zuijderhoudt is verstopt in het kaarsrechte “Kromme Pad” in Laren. Als je binnenkomt zie je een tapasbar en een gezellige huiskamer. Robert Zuijderhoudt is met zijn “Bistro-Bar-Traiteur en catering” van alle markten thuis en is een foodie met liefde voor het vak en het product. 

De ontvangst is allerhartelijkst en zeer professioneel. Het gemiddeld IQ van de zwarte brigade is gelijk aan dat van de gehele bevolking in Leiden. Een ober is een bijna afgestudeerde bio sience meneer met een redelijk hoog voorhoofd, de ander heeft de hogere hotelschool afgerond, en dat merk je.

Er zijn twee kaarten, de barkaart (“Barbites”) en de gewone kaart, waar naast een variërend dagmenu, vast gerechten en “specials” staan vermeld. Soms heb je een kaart, en daar staan zoveel lekkere gerechten op, dat je er meerdere zou willen bestellen.

De kaart van Zuijderhoudt is er zo een. De prijzen zijn “on-Gooisch”. Drie gangen € 36,00, losse voorgerechten € 11,00, losse hoofdgerechten 21,00. De barbites zijn stuk voor stuk lekker (Puntzakje frites-stoof, pijlstaartinktvisjes met citroen-vinaigrette, maar ook: kalfs- en garnalenbitterballen.

Het genietertje gaat bij de DF automatisch aan als hij in de kaart duikt.

Mijn (slanke) tafelgenote start met de tomatensla met kreeft en burrata (mjam), gevolgd door de lauwwarme zalm met courgette, komkommer, kruiden en yoghurt (typisch anti-cellulitis gerecht, maar ernstig mooi op smaak). Voor wie al een lekker wijf heeft (zoals de DF) en(of) zich geen zorgen (meer) maakt over cellulitis (zoals de DF) volgt de menukeuze van de DF: gebakken spinazie met gebakken langoustine en kalfszwezerik. De op kreeftenschalen gebaseerde saus maakt dit tot een hemels gerecht. Normaliter bestel ik dit soort gerechten twee maal, maar helaas, de DF’s persoonlijk diëtiste en geweten was kritisch dichtbij.

Als hoofdgerecht een gerecht van de chef: gebakken eendenborst, met verse vijgen, verse zilveruien, haricots en dun geschaafde foie gras. Super-mjam! Het leven is in de basis altijd mooi, en soms, soms is het hemels, vooral toen bleek dat ze bij Zuijderhoudt ongevraagd je verwennen met een van de lekkerste zelfgemaakte (dunne) frites ooit. Zo op tafel, ongevraagd. Dan begrijp je het!

Wie zit er nou te wachten op opgeklopte haringkuit met schuim van bavianensperma? Niemand toch? Frites, gewoon Hollandse frites, met een klodder zalf, dat maakt de Nederdietsche mensch gelukkig! 

Het mooie is dat ook de wijnkaart gevarieerd is met veel mooie wijnen die per glas verkrijgbaar zijn. Wij drinken voor € 8,95 (meerdere glazen) Chablis ‘veilles-vignes” uit 2011 van Domaine Savary, en de Crozes-Hermitage Papillon 2012, van Domaine Gilles Robin (€ 9,30). De huiswijn kost € 4,80 per glas.

 Qua prijs-kwaliteit en service, is dit het beste restaurant van het Gooi. Trek je sloffen aan, zak af naar deze huiskamer en laat je verwennen!

De DF ziet een mooi programma voor zich, eerst bezoek je komend weekeinde de expositie van de Sjarmante Larense kunstenares Ellen Davidzon bij Meker Atelier in Laren, gevolgd door een barbite of diner bij het op kruipafstand gelegen Zuijderhoudt.

Bistro Zuijderhoudt

Krommepad 5c

Laren

035-5310427 

  

(Visited 699 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Deirdre september 25, 2015 at 7:17 am

    Niet een klein beetje gesponserd?!?! 😉
    Mooie vriendendienst , ik houd er van!