Ventuno Skylounge, culinair feest met uitzicht

De DF gaat graag op avontuur. De DF heeft inmiddels een respectabele leeftijd bereikt en om je net zo jong te voelen als je eigenlijk zou willen zijn, moet je je omringen met jongere mensen. In de Ventuno Skylounge lukt dat. De Ventuno Skylounge is op de 21ste verdieping gelegen in het gebouw waarin ook het Ruby Emma Hotel is gevestigd. Een hotel wat overigens vaker van eigenaar verwisselt dan van personeel en dat zie je niet vaak in de Amsterdamse horeca. Vanuit de lounge kijk je op het Postillion Hotel van mijn vriend Erik-Jan Ginjaar, wiens getalenteerde broer als assistent-sommelier bij de Ventuno Lounge blijkt te werken.

Bij de Ventuno Skylounge heb ik ook wat ik heb als ik The Duchess in de Spuistraat bezoek: je waant je even in het buitenland, NY/London/Dubai. Beneden in de centrale hal van het hotel staat een gastvrouw van Ventuno, die je in een speciale lift direct naar de 21ste verdieping brengt. Als ik één punt van kritiek mag uiten, is het het interieur van de lift, die lijkt te veel op een standaard kantoorlift. Die moet bij zo’n flashy entree en zo’n waanzinnig uitzicht en interieur echt even aangepakt worden.

Ik heb het geluk dat ik vanavond met eigenaar Ramez Ramzy van de Ramzy Group en zijn partner Aram mag dineren. Ramez is een jonge, coming star en in de Amsterdamse horeca en heeft met zijn familie inmiddels een indrukwekkend imperium van 37 zaken opgebouwd. De skylounge doet mij denken aan de Harbour Club, maar dan met een lichte Midden-Oosten- én iets internationalere tint. Dat blijkt te kloppen, de inrichting is verzorgd door een designer uit Dubai. Het is bijna on-Nederlands. De avond is zo goed bevallen, dat ik er inmiddels twee keer heb gegeten.

Assistent sommelier Ronald neemt ons meteen vol enthousiasme mee naar de speciale wijn-klimaatkamer, één om in te lopen en je vingers bij af te likken. Ik herken wijnen van Bert de Boer, van de Activin Wine Group. De Puligny Montrachet die opengetrokken wordt, ruikt fantastisch.

De Ventuno Skylounge beschikt over een openlucht rooklounge, met een waanzinnig uitzicht. Je kijkt aan de ene kant naar de Noordzee en de andere kant kijk je zo het IJsselmeer in. Dit is echt spectaculair te noemen, je zou er bijna weer van gaan roken.

Intussen komt een charmante dame voorbij met een kar, met daarop een schaal oesters, prachtig gedrapeerd. Wij genieten van de oesters en overigens ook van de calamari met zelfgemaakte citroendip. “Oesterkar” in plaats van “haringkar”, mooie uitvinding.

Wij gaan aan tafel en in no time staat de tafel vol.

De kaart is Italiaans georiënteerd en ik vind de prijzen meevallen. Chef Erik Hilgers staat in de keuken. En die kan koken!

Ik vind de prijzen meevallen.

Wij beginnen met de anti-pasta en eten daarvan de tartaar met verse truffel (€ 24,-).

Dan coeur de boeuf tomaten met een tomatencrème en 20 jaar oude balsamicoazijn en burrata, geweldig!

Het zeevruchtenplatteau voor € 119,- voor 2 personen slaan we over, net zoals de kaviaar ervaring.

De wagyu carpaccio voor € 49,- met verse truffel is zalig, net zoals de vitello tonnato van verse blauwvintonijn (foto hierboven). Zalig!

De caponata met Siciliaanse geroosterde groente, met tomatensaus en basilicum is mooier dan ik hem ooit zelf maakte. Intussen geniet ik van het uitzicht en de saxofoniste die optreedt.

En dan proeven we zo ongeveer alle primi: de kreeft spaghetti is lekker en prachtig opgemaakt, de klassieke carbonara à € 26,-, met voor € 39,- extra kaviaar, is zalig;

de gegrilde ribeye met parmazaan en 20 jaar oude balsamico eveneens. Mooi vlees en mooie cuisson.

De T-bone, die ik een week later eet en 30 dagen gerijpt is (bistecca alla fiorentina) van 1,2 kilo ad de somma van € 169,- is nog beter. Ook die wordt aan tafel op een serveerkar gesneden en komt warm op tafel.

De topper is misschien wel de zwaardvis spumante: gegrilde zwaardvis met een zijdezachte spumantesaus voor € 36,-. Ik houd normaal niet zo van zwaardvis, maar deze is dun gesneden en in een waanzinnige saus.

De saltimbocca alla romana, de smeltende melanzane en de coal-charred octopus met basilicumcrème zijn eveneens verrukkelijk. En het gaat maar door. De DF is op dieet. Deze dag is officieel als “geen lijn-dag” de boeken in gegaan en de DF is gek op een eetparade! Het is hier comfortfood van de hoogste kwaliteit. Geen geouwehoer met gelletjes, liflafjes, nee herkenbaar, mooi opgemaakt eten van hoog niveau, letterlijk en figuurlijk.

Gelukkig is ZDABW niet aanwezig, anders had ik er natuurlijk van langs gekregen.

Tja, en dan, dan het dessert.
Ik eet deze avond geen dessert, maar de week erop krijgen wij aangeboden de limoncello pana cotta droom. Die wordt ter plekke aan tafel afgemaakt met limoncello, heerlijk! Maar absolute ster-dessert van de avond (in jaren heb ik niet zo’n lekker dessert gehad!) is de aan tafel gemaakte sgroppino belvedere. Het is een signature sorbet met spumante en belvedere wodka en natuurlijk vanille-ijs, die ter plekke aan de tafel geslagen wordt. De DF drinkt even niet, dus na 2 slokjes haakt hij af.

Mijn god, wat was dit een feest! Ik ga hier snel nog een keer eten. Ook niet in de minste plaats, omdat het een internationaal, jong publiek is, maar ook omdat tijdens de avond een DJ langzamerhand begint te draaien en er een prachtige danseres ronddanst. Het toppunt van integratie trof ik hier aan: een witte vrouw, gekleed als oosterse prinses/buikdanseres, die waanzinnig kon dansen. En naast het uitzicht op deze “Nederabische” schone, kijk je ook van de Noordzee naar het IJsselmeer. Mocht je in een uitgeblust huwelijk aan zitten (waar de DF vanzelfsprekend geen last van heeft), dan is dit de ideale avond om te gaan eten, er is altijd wat te zien!

Meer dan het omrijden waard.

5 out of 5 stars (5 / 5)

https://ventunoskylounge.com/nl/

(Visited 370 times, 3 visits today)