Het Witte Paard in Ameland

Na een week van culinaire hoogstandjes in de buitenkeuken in Frankrijk ben ik neergestreken op Ameland. Ameland heeft vier dorpen en in twee daarvan zijn restaurants gevestigd die het bezoeken waard zijn. In Nes bevindt zich: “het Witte Paard”, klinkt een beetje als het vertrouwde: “Bonte Paard”. Dit voormalig café en bistro heeft binnen 8 tafeltjes, is gezellig ingericht, kindvriendelijk en de bediening is niet zo slecht als op de rest van het eiland (Nobel uitgezonderd), alhoewel ook hier lang moet worden gewacht.

De kaart is eenvoudig en kenmerkt zich door “surf en turf-combinaties” en is een kaart zonder eenheid: scampi en knooflook, bisque (van rivierkreeftvlees), Thom Ka Kai, geitenkaas & rood fruit. Hoofdgerechten: varken & rabarber, varkenshaas & geitenkaas, kalf & scampi, tournedos & zalm (et cetera). Wij kiezen de vis van de dag: gebakken meerval met een saus van Hollandse garnalen. De meerval komt van de lokale viskwekerij, daar waar ik gisteren in de forellenvijver een regenboogforel en een zalmforel aan de haak heb geslagen (en inmiddels fantastisch heb bereid op mijn gaswebertje, die ik altijd in de auto heb staan, onder het mom van: “je weet maar nooit”.)

De meerval is in een dikke laag bloem verpakt en is te zout. Dit geldt ook voor de saus van “Hollandse garnalen”, waar geen (Hollandse) garnaal in is terug te vinden en waarvan ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durf te stellen dat hij van kreeftenpasta is gemaakt. De gebakken aardappelen en friet zijn goed (afgezien van de gevriesdroogde smaakmakers op de aardappelen). De gegratineerde courgette is te waterig, de kok moet leren dat je courgette voor bereiding met zout moet behandelen anders wordt het een waterballet.

De desserts zijn verrassend goed. Het gebakken suikerbrood met kaneel en roomijs is lekker. Het Zwitsers (?) kersenijs met ijs van pure chocolade en een stroopje van pruimen is heerlijk, het glas dessertsherry “Pedro Ximinez”veel te lang open. Voor sherry geldt eigenlijk een nog kortere bewaartijd dan voor wijn.

De wijnkaart is klein, maar goed. Ik drink een Rully 1e Cru, 2010, goed, iets te zuur.

De wijn en de sfeervolle ambiance en de pret van de kinderen maakt veel goed. De rekening
€ 142,10 voor 4 kindermenus, 2 hoofdgerechten en twee nagerechten en de wijn is te veel voor de kwaliteit van het eten.

Enfin, al met al gezelllige plek, schitterende locatie, vriendelijk personeel, maar culinair geen aanrader.

Het Witte Paard
Torenhoogte 5
Nes, Ameland
0519 542 209

20130808-105104.jpg

(Visited 278 times, 1 visits today)