Texelaar aan het roer bij Badhotel Bruin

Op Vlieland is het goed toeven en zeker als je bij het in de rustieke hoofdstraat gelegen Badhotel Bruin zit. Badhotel Bruin kent een historie van goede en minder goede chefs.

De Dutch Foodie is voor het geluk geboren, zo weten de trouwe lezers, en ook nu weer is hij met zijn neus in de boter gevallen. Op zoek naar rust en inspiratie is hij voor de duur van vijf dagen neergestreken in Badhotel Bruin, samen met zijn enige vriend, Bouvier Boef. Boef houdt, net zoals de baas, van culinair genieten. En hoe fijn was de verrassing om te weten dat chef Robert Buurma en zijn souschef Raymond Venmans per 1 november op Vlieland zijn aangespoeld en de scepter in de keuken van voormalig chef Erik hebben overgenomen. Robert Buurma kennen wij van Grand Hotel Post Plaza uit Leeuwarden, alwaar hij de scepter in Brasserie Lourens zwaaide en Raymond Venmans is onder meer souschef geweest bij Restaurant La Rive van het Amstelhotel in Amsterdam.

Het duo blijkt een gelukkige combinatie te zijn. Het eten is in één woord ronduit fantastisch.

Chef Robert komt ieder gerecht zelf aan tafel brengen en geeft op een prachtig enthousiaste wijze tekst en uitleg. Deze man houdt van gasten en heeft een ongekende passie voor het maken van bijzondere en pure gerechten. Het leuke is dat Robert zelfs in de winterperiode in staat is om met zelf geplukte groente van het wad te koken. Onder meer vers van het wad geplukte dovennetel siert de gerechten. Hier wordt met het hart gekookt, puur en de natuur staan voorop.

In Restaurant Bravoure wordt een 3-gangen-menu geserveerd voor de prijs van EUR 40,–. Dat is value for money, meer dan dat zelfs. Let wel, eigenlijk is het een 7-gangen-menu. Je wordt ruim voorzien van amuses en zelfs een dessert amuse. Wat meteen opvalt, is dat aan creativiteit geen gebrek is. De borden zijn prachtig opgemaakt, amuses worden geserveerd op berkenhout en een onvervalste Vlielandse straatsteen. De opmaak is het werk van Chef Robert, de perfecte garing van vlees en vis het werk van zijn sous Raymond.
Wij beginnen met een amuse van tomaat, avocado en een thee van zeewier, prachtig op smaak en op elkaar afgestemd. Het feest wordt voortgezet met een taartje van waddengarnalen, schuim van citroen, Hollandse zeegroente, kaantjes van aardappel en selderijolie; ronduit zalig! Het gerecht is opgemaakt als een schilderij. Ik vind het zo lekker, dat ik de chef vraag of het niet mogelijk is om nog een extra tussengerecht te krijgen. Mijn gebeden worden direct verhoord, en ik geniet van een gerecht van twee soorten paddenstoelen, schuim van truffel, een op 70 graden gegaarde eierdooier en parelgort. Even prachtig opgemaakt als verrukkelijk (zie foto)! Maar het feest is nog niet voorbij. Het wordt voortgezet met de ossenhaas van Menno, een bitterbal van zwezerik en oma’s jus (48 uur). De jus is prachtig, maakte oma hem maar zo. Het vlees is met liefde behandeld, het is urenlang op lage temperatuur gegaard. Het is werkelijk een feest. Zo mooi mals.

Het leuke is dat als de kok en de overigens fantastische bediening de eetzaal verlaat, de gasten onderling met elkaar praten over hoe goed het eten is en dat ze zelden zo goed en lekker hebben gegeten. Een mooier compliment kan je aan de keuken niet geven. We vervolgen met de dessert amuse van zilte karamel, olijfolie, vanille en amandelpoeder, een feest. Uiteindelijk eindigen we met chocolade cranberry structuren (prachtig Vlielandse likeur en yoghurt).
Als je bedenkt dat een 3-gangen-menu EUR 40,– kost en een 5-gangen-menu EUR 50,–, dan begrijp je dat de prijs-kwaliteit hier dik in orde is. Er zijn diverse prachtige open huiswijnen, maar, zoals ik tegen mijn vriend Boef zei, de bediening en de ambiance is zo goed, dat al zou het eten niet goed zijn, dan is het nog een feest om hier te eten.

Het zingt rond op het eiland dat het goed toeven is bij de Texelse chef en zijn Amsterdamse sous. Zorg dus dat je op tijd reserveert, want dit spektakel mag je niet missen! Ik heb hier twee keer gegeten en de tweede keer heeft de chef speciaal een ander menu gekookt, het menu voor de maand december, en daar hij zichzelf echt overtroffen, ongelofelijk goed! Ik droom nog zacht na van de grietfilet, die zo lekker was, dat ik per abuis vergeten ben een foto te nemen van het gerecht, omdat ik mijn vork er al in had gezet. Tja, het hart ging voor het verstand, zoals dat zo vaak gaat!

Gastheer en gastvrouwe Paul en Mirjam mogen zuinig zijn op dit duo.

Badhotel Bruin

IMG_9883.JPG

(Visited 338 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Hans december 5, 2014 at 4:09 pm

    Ik kan niet wachten om naar Vlieland te gaan om hier culinair te gaan genieten. Over drie en vijf weken wil ik hier graag kennismaken met de kwaliteiten van de nieuwe roergangers!

  2. Ricky december 5, 2014 at 5:44 pm

    Goed dat je er weer bent Paardje!