Graaf Floris V in Muiden: koken zonder Passie

De Dutchfoodie brengt deze week grotendeels door op het IJsselmeer. Na een tocht over het Markermeer op de Mumm 36 (een kleine zeilracer), met een Boesch (het Zwitserse antwoord op de Riva) van Muiderzand naar Muiden gevaren (en wel met 80 kilometer per uur), werd het tijd voor een ouderwetse borrel bij cafe ome Ko in Muiden.

Het bier was koud, de bitterballen warm (en een iets te dikke korst), de sfeer ouderwets. Na de nodige pilsen afgezakt naar restaurant Graaf Floris V in Muiden, onderdeel van “www.etenbij.nl” en in beheer bij Debuut B.V., heeft 300 couverts, en is een restaurant waar de passie en trots voor het vak ver te zoeken is.

Graaf Floris is een gezellige vreetschuur. 10 jaar geleden heb ik mij stellig voorgenomen hier nooit meer te komen, maar mijn vriend Bart had mij uitgenodigd. Een vriend als gastheer, die weiger je nooit.

Ik heb een zwarte brigade nog nooit zo vaak “nee” horen roepen. Zo was er geen Franse Chardonnay, laat staan een andere gekoelde witte wijn, was de garnalencocktail niet mogelijk (week af van de kaart) en moest je uren op een nieuwe fles wijn (“mijn collega komt zo”) wachten. Ik kan schrijven over wat ik heb gegeten, maar de 5 in pikante gebakken en gepelde gamba’s bleken er 4 te zijn. Wat wil je nog meer weten? Na een klacht, kwamen er drie extra (“hier meneer, u krijgt er nog twee” (humor?)). De mosselen met frites waren “ok” en toen zijn we maar weer het cafe ingegaan.

Op de stoep van het eveneens aan de Herengracht gevestigde Italiaanse restaurant “Della Nonna” trof ik mijn vriend en patron Camiel aan. Ik moest meteen zijn nieuwe kalfsleverworst proeven; wat een feest! Sinds Camiel weer zelf in de zaak staat, is het er beter begreep ik. Ik ga er binnenkort eten en laat het je weten. Borrelend bij Camiel zag ik schuin aan de overkant Reinier de lichtjes van zijn stadsherberghe “De Doelen” uit doen. Als ik in Muiden zou moeten eten, dan zou ik het wel weten: bij de Doelen.

Dat van Della Nonna geef ik je alvast:

Della Nonna
Herengracht 75
1398 AD Muiden
info@dellanonna.nl

20120712-213922.jpg

(Visited 144 times, 1 visits today)