JBG, “Julius Bar & Grill”

Het voormalig Witteveen aan de Ceintuurbaan is in een recordtempo door de professionals van IQ Creative (‘Supperclub”) met inzichten van de architecten van Concrete en TV kok Julius Jaspers omgetoverd tot wat ik denk een succesformule. Het restaurant is nog niet officieel open, maar draait sinds vrijdag 29 november proef. Per avond worden slechts 60 gasten toefelaten, het is dringen bij de deur. Een mooi moment om eens te gaan kijken.

Het proefdraaien wordt slim aangepakt, je krijgt 25% korting als je tijdens het eten je feedback (positief en negatief) opschrijft. De meeste aanwezigen blijken geboren recensenten.

JBG is een ouderwets gezellig grillrestaurant, slow cooking in haar hoogste vorm, aan de kwaliteit van de ingrediënten worden geen concessies gedaan, zo blijkt. JBG is iedere dag vanaf 15:00 uur tot 23:00 uur open. Je kan dus laat lunchen, maar ook vroeg of laat dineren. Zelfs als je om 22:55 uur bestelt, kan je nog alle gerechten van de kaart krijgen. Wow, eindelijk weer eens een avondzaak erbij.

Van buiten ziet het er al gezellig uit, en ruik je de geur van houtskool en geschroeid vlees. Geen restaurant voor de doorsnee vegetariër, alhoewel voor de gefrituurde uienringen zal je het spontaan worden.

JBG is klassiek/modern ingericht, het is prachtig en gezellig. Ik schat een 100-tal couverts en twee private dinings. Dat doen ze goed. Deze zaak zou zo in New York op Fifth Avenue kunnen zitten. De ontvangst is allerhartelijkst en professioneel. De zaak voelt goed. Julius is zelf aanwezig, en Cleo, de schatkistbewaarster van het concept van de restaurants behorende tot IQ Creative (Supperclub) draait ook volop mee. Mooi: ik zie Dennis, de oude Maître van Le Garage, die is hier goed op z’n plek.

Bij binnenkomst kijk je direct op de centraal gelegen open keuken en bar. In de menukaart beschrijft Julius hoe zijn vriend en smid Ron van Leeuwen op zijn aangeven de BBQ heeft gebouwd. Het doet mij denken aan het grill restaurant “Bams” in de Lange Veerstraat in Haarlem. Klein maar fijn, ik at daar ooit de beste spareribs in mijn leven (totdat ik bij JBG kwam).

Aan weerszijden van de houtskoolgrill tevens twee grote green eggs. Erboven een gigantische (geruisloze) afzuigkap. Geen keuken voor de toupet-dragende chef.

De menukaart kent, voor de geoefende BBQ-er, “evergreens” als Hamburger (van steak), entrecote, ribeye of tournedos (van dry aged beef), piepkuiken, lamsrack en spareribs, maar ook een geheel gegrilde pijlstaartinktvis (gemarineerd in olie, knoflook en zoete ui, verrukkelijk), dorade, tonijn, kreeft met aioli en black tiger garnalen met redeye mayonaise. De gerechten zijn zeer vriendelijk rond de 20 Euro geprijsd, de hamburger is met € 15,00 goedkoper. Ieder gerecht wordt met koolsla op een schone, nieuwe houten plank geserveerd , waarbij voor € 3,50 “triple cooked French fries” met huisgemaakte mayonaise, of rode biet met ui en balsamico, groene salade, gegrilde groenten of tomatensalade worden geserveerd. De spare ribs zijn goddelijk. De porties zijn groot, wellicht te groot. Op tafel de eigen gemaakte sauzen van julius: ketchup, curry en bbq-saus. Ik vind de sauzen iets te pittig, zeker voor de kinderen. De sauzen zitten in een mooie knijpfles met een hip etiket, gelukkig zijn ze te koop zodat je thuis ook nog kan genieten.

In mijn enthousiasme vergeet ik de “bites” (voor aan de bar) en de voorgerechten te beschrijven: ze zijn allemaal even lekker. We genieten van de gefrituurde uienringen (mjammie), baba ganoush en “Chili & Honey roasted chicken wings” (de kinderen maken over de laatste ruzie, een goed teken) en de als voorgerecht geserveerde sandwich met “pulled pork” en Vietnamees (buik)spek zijn heerlijk. Mijn god, wat ben ik blij dat de ober een fout maakt en het Vietnamees spek twee maal serveert. Goed bestaat, nu weet ik het zeker. De bites zijn onder de € 5,00, de voorgerechten onder de € 10,00. Wederom goed geprijsd.

Dat geldt ook voor de overzichtelijke en gevarieerde wijnkaart. Veel wijnen per glas (rond de € 4,50) , maar ook flessen van “Julius & Bert’s choice”, een bijzonder repertoire aan wijnen, waaronder de roemruchte Chateau Musar uit de Bekaa Vallei, Libanon, een wijn die menig Bordeaux proever op het verkeerde been heeft gezet. Ook hier valt de prijs op, de wijn is niet duur, dat is wel eens anders bij de restaurants behorende tot de Supperclub. Doen ze goed.

De nagerechten zijn new York cheese cake, frozen pina colada, huisgemaakte vanilleyoghurt met gezouten karamel, tarte tatain, warme chocoladetaart met crème van Amarene Kersen en een camembert in boerenbruin brood van de Bigg Green Egg. Helaas komen wij hier niet aan toe. Wij zijn te enthousiast op de bites, voor- en hoofdgerechten gedoken.

Wat was het lekker, wat een zaak, wat een aanwinst. Gewoon heerlijk eten, stevige porties, perfect bereid en de beste ingrediënten

Als je kinderen voor het afrekenen vragen wanneer “we hier weer naar toe gaan”, dan weet je dat het goed zit:

“dronken mensen en kinderen spreken de waarheid”.

We rekenen voor z’n vijven inclusief koffie en twee glazen wijn € 132,50 af. Als je de korting erbij optelt, is het nog steeds niet duur. Deze zaak wordt een succes en dat is ze gegund. Ga hier snel naartoe, voordat reserveren onmogelijk wordt. Vergeet als je de reserveringsbevestiging krijgt deze niet “her te bevestigen”, dat voorkomt een mogelijke teleurstelling.

Julius Bar & Grill
Ceintuurbaan 256-260
Amsterdam
Tel.:020 3446406
Info@juliusbargrill.nl

20131202-004628.jpg

(Visited 225 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. smartcook december 2, 2013 at 9:22 am

    dank Dutch Foodie!!
    2 kleine details, de flessen saus zijn wel te koop, en zondag tot en met donderdag sluit de keuken om 22.30, vrijdag en zaterdag om 23.00 uur