Ambachtelijk dineren bij Joia onder de Heksenwaag

Omdat mijn schoonmoeder al jaren op een bezemsteel in plaats van een auto komt voorvliegen en in de regel de appel niet ver van de stam valt, besloot de DF af te reizen naar Oudewater, daar waar de enige, door Keizer Karel V in 1545 erkende heksenwaag van ons land is gelegen. Of het was dat ik mijn eega na het diner in Joia op de heksenwaag zette, maar in ieder geval zij bleek niet luchtledig en in dit geval is de appel wel ver van de stam gevallen.
Enfin, terug naar Brasserie Joia in Oudewater.
Al eerder verbleef ik in de contreien bij restaurant Bij Mette in Linschoten. Joia in Oudewater is er op een hoek gelegen en wordt door het jonge liefdespaar Sanne Miltenburg en Matijs van Zelderen gedreven. In de bediening noemt Sanne haar lief steevast “de Chef”.
Joia heeft een overzichtelijke kaart, waarbij ieder gerecht in een voorgerecht portie en in een hoofdgerecht portie is te bestellen. Een open keuken, met drie man sterk achter de kachel en twee in de bediening. Ik reken snel uit dat voor iedere drie gasten er een personeelslid aanwezig is. Met de prijzen die hier berekend worden (tussen de € 7,- en € 11,- voor een voorgerecht en als duurste gerecht op de kaart gelakte Iberico koteletten met frieten, oesterzwammen en verse zilveruitjes ad € 24,-), is de zaak buitengewoon vriendelijk geprijsd. Enfin, de prijzen van het personeel en de huur zullen wel wat lager liggen dan in Amsterdam.
Op tafel komt de pata negra ham met augurken (vers gesneden, prachtige kwaliteit) met heerlijk brood, boerenboter, een cocktaildip; een goede start. Wij vervolgen met een huisspecialiteit, de carpaccio (“de kaart wisselt hier iedere drie maanden, maar deze gaat zeker niet van de kaart”) en de taco’s met verse tonijn en een saus van mango. Hemels! Je merkt dat de taco’s vers gebakken zijn, de mayonaise huisgemaakt.
Als hoofdgerecht kies ik voor de schelpen van de dag, zijnde gewokte mosselen met rode ui en een kreeftensaus. Bij kreeftensaus denk je meteen aan zo’n dikke, rode, lobberige saus, met een basis uit de fabriek. Eerlijk gezegd, verwacht ik dat ook een beetje in Oudewater en zeker voor deze prijzen. Niets is minder waar! Een mooie dunne kreeftenbisque, waar je de vers getrokken schalen nog in proeft (een beetje dat “zanderige”), prachtig. Nog los van misschien wel de lekkerste mosselen die ik ooit at. Qua bereiding tipt het aan de venusschelpen die ik mei in Rome bij Al Moro at. Geweldig! Mijn eega geniet van tortellini bereid met verse geitenkaas. Zalig. Mijn dochter geniet van Iberico varkenskoteletten met een stroop van gember.
Na genieten mijn tafelgenoten van vers sorbetijs met aardbeien en aardbeiensabayon en een sorbet met een huisgemaakte crème brûlée-schuim met citroen. Het ijs is het enige wat zij zelf niet maken en desgevraagd geeft de gastvrouw mij aan dat “de Chef” gek is op het ambachtelijke en alles zelf maakt, ieder sausje, ieder soepje, niets komt uit een pakje. En dat proef je. Waarop zij mij aangeeft dat “de Chef” het daarvoor doet, voor gasten die het herkennen en dat ze daarom ook een plaats hebben in de Gault Millau en in de Guide de Michelin, en terecht! In Oudewater kun je genieten. Qua prijs-kwaliteit verhouding en ontvangst een dikke vijf brilletjes, en daarmee het omrijden, waard.
Op naar Oudewater en neem je schoonmoeder mee en zet haar vooral op de heksenwaag!

Joia Brasserie

5 out of 5 stars (5 / 5)
(Visited 174 times, 1 visits today)