180 kalveren per uur: de DF op bezoek bij kalverslachter Vitelco

Alhoewel de DF nauwelijks meer rundvlees eet (omwille van dieet-redenen, maar ook omwille van het milieu (het broeikaseffect wordt grotendeels veroorzaakt door onze alsmaar uitdijende veestapel)) en hij zich derhalve voornamelijk op vegetarische wijze voedt, stond al enige jaren op zijn verlanglijstje een bezoek aan een slachterij. Het werd een bezoek aan de door mijn vriend Paul met verve gedreven kalverslachterij in de omgeving van Den Bosch. Mijn vriend Mitch was erbij. Mitch is een carnivoor van klasse, maar dan wel een die 70 kilo weegt. Het leven is oneerlijk verdeeld.

Paul slacht circa 400.000 kalveren per jaar en neemt het slachten zeer serieus. Hier geen wantoestanden zoals je die vaak in de krant tegenkomt. Bij de Paul staat het dierenwelzijn en verantwoord slachten in een hoog vaandel. Met twee eigen dierenartsen in dienst en drie man van de voedselwarenautoriteit sterk inpandig, zit het wel snor.
400.000 kalveren per jaar, dat betekent 180 kalveren per uur die geslacht worden. Dat is een hoog tempo en dat moet ook allemaal verwerkt worden. Indrukwekkend om te zien hoe de kalveren binnenkomen via een stukje boerderij, om vervolgens vanuit de boerderij direct geslacht te worden. De slachters en de uitbeners verstaan hun vak. Ik zal je de details besparen, maar als je ziet hoe verantwoord hier koeien worden uitgebeend en ieder onderdeel van de koe wordt voorzien van een barcode met een label dat aan de binnenkant van de verpakking wordt mee-geseald (zodat er niet mee gerommeld kan worden), begrijp je dat je met een gerust hart het kalfsvlees van Paul kunt eten.

Inmiddels exporteren zij wereldwijd en worden zij geroemd om de hoogwaardige kwaliteit.
dus als je kalfsvlees eet, vraag dan naar het vlees van Vitelco.

kalfsvlees van Vitelco

(Visited 268 times, 1 visits today)