Haring van de gezusters Stubbe

De Dutch Foodie heeft sinds kort de beschikking over een fiets. Niets is leukers dan je door Amsterdam te verplaatsen op de fiets, zeker als de zon schijnt. Even keek ik naar de binnenkant van mijn oogjes en droomde ik dat Monique van de Ven bij mij achterop zat, en wij slingerend genoten van een deuntje van Toets.

De Haarlemmerstraat wordt de culinaire hotspot van Nederland. Wat een genot om daar doorheen te mogen fietsen. Via Marqt, Causils, Ibericus, Meeuwig en, bistro Neuf (eet ik zaterdag), fiets ik rechtstreeks de haringkar van de gezusters Stubbe binnen. Ik ben gek op haring (among other things) en sedert het vertrek van (“ome”) Piet van Altena in 2008 en zijn haringkar bij het Rijksmuseum ben ik voortdurend teleurgesteld in de kwaliteit van de haring. Die van de visjuwelier in Blaricum is (ver) na die van Piet, een van de betere haringen die je rond Amsterdam krijgen, alhoewel de haringkar op de brug aan het eind van de Overtoom volgens Ton Elias de beste schijnt te zijn (wordt binnenkort bezocht). De beste haring eet je op dit moment bij de haringkar voor het Binnenhof in de Den Haag. Ik was er 3 april voor het laatst en het was het omrijden waard.

Enfin, terug naar de gezusters Stubbe. Een schone kar, Amsterdamse humor, (getoupeerde) blonde vrouwen (op leeftijd) en een Japanse filmploeg straalden mij tegemoet.

Twee haringen met uien en zuur, € 7,00. Da’s niet weinig. De ui zelf gesneden, gelijk zo het zuur (mooi dun), de haring goed gefileerd. De haring is van middelmatige kwaliteit. Niet zout, een beetje droog en dof, smakeloos en tegen het harde aan. Geen aanrader, zeker niet voor een kenner. Wellicht dat als de dochters van de blonde gezusters de zaak overnemen Stubbe’s weer eens een bezoekje waard wordt, maar rijd anders even door neer het Binnenhof in Den Haag.

Stubbe’s Haring
Haarlemmersluis/Singel
Amsterdam

20130417-195434.jpg

(Visited 412 times, 3 visits today)

3 Comments

 1. Ricky april 17, 2013 at 8:07 pm

  Ik zal het Binnenhof snel proberen, Raar eigenlijk dat er zoveel beroerde haring is,De meest memorabele haring was in ieder geval de door de Dutch Foodie zelf gefileerde Koninginnenharing ergens in juli 1989 …

  1. Kees oktober 14, 2013 at 4:58 pm

   Ik ben het eens met de vorige reacties .Hier stond vroeger Jan Stubbe met zijn vrouw geweldige mensen en heerlijke haring en ook een schone kar en niet zo duur!
   Haring van Stubbe was vroeger een groot begrip in de Jordaan. De eerste Stubbe stond al in 1939 op de brug van de Westerstraat. .Zonen en dochters hebben het later over genomen.

 2. haak april 18, 2013 at 10:20 am

  Fiets anders een keer mee naar de Oosterkerk iets voorbij het Scheepvaartmuseum. Een Volendammer met prachtig spul !