Centra, Lange Niezel Amsterdam, voor dé Spaanse ervaring

Mijn zwager Luiz is geboren in Ibiza, maar opgegroeid in het Spaanse vissersdorp Blanes. Luiz wordt (pas) 40 en waar kun je als Spaanse visserman anders je verjaardag in ons koude kikkerland vieren dan bij Centra, gelegen op de Wallen in Amsterdam?

Centra is het oudste Spaanse restaurant van Amsterdam en misschien wel van Nederland. Reserveren is onmogelijk, tenzij je Luiz heet en uit Blanes komt, want de eigenaar komt toevallig ook uit Blanes. Als je binnenkomt, ziet het eruit zoals je dat van een Spaans restaurant mag verwachten; een vitrine met verse vis, waar gezellige tl-balken in hangen, krakkemikkige lampjes aan het plafond, formica-tafels en het interieur is in de 20 jaar dat ik er kom nog nooit veranderd.

Het blijkt een weerzien van oude vrienden. Er wordt (hard) Spaans gekakeld en geschreeuwd en vanzelfsprekend ga je, geheel volgens de Spaanse traditie, laat eten en neem je de kinderen mee, ook al vallen ze halverwege de maaltijd huilend van vermoeidheid in hun bord. Zo geschiedde!

Mijn handen jeukten om de kaart te pakken en een bestelling te doen, maar nu ik mij in het hol van de leeuw begeef, moet ik het aan Luiz overlaten, die, zonder dat hij de kaart bekijkt, de ene na de andere lekkernij op tafel laat zetten.

Wij eten onder meer mosselen in tomatensaus, inktvisringetjes, gambas in knoflook, inktvis a la plancha, Zarzuela (een prachtige Spaanse visschotel in een paellapan, zonde rijst) , paella en veel witte wijn, van de Verdejo druif uit de Rueda.

De kwaliteit van het eten is zo goed als (de versheid van) zijn ingrediënten. Hier worden verse ingrediënten gebruikt. De prijzen zijn vriendelijk (rond de 45 euro de neus, all in), de bediening is Spaans en fantastisch en als je vergeet dat je op de Lange Niezel zit, dan zou je denken dat je in het centrum van Blanes zit te eten en ieder moment een Spaanse visser met de dagvangst binnen kan stappen. Mijn vriend Piet, die naar Spanje is geëmigreerd, kan dus gewoon terugkomen, het is hier net zo goed als daar.

Geheel volgens de Spaanse traditie zitten we er om 23:00 uur nog, mét huilende kinderen, als opeens het licht uitvalt. We begrijpen het signaal, maar dat bleek ten onrechte. De stoppen in de keuken waren doorgeslagen. We worden nog getrakteerd op een glas Orujo (Spaansche eu de vie, zalig) wankelen over de oh zo gezellige Wallen (papa, waarom staat die mevrouw in de onderbroek?) naar de auto.

Centra staat voor kwaliteit en Spaanse traditie. Alhoewel de Chinese toerist Centra inmiddels ook weet te vinden, is en blijft het een ontmoetingsplaats van Spanje en Nederland, zoals de hertog van Alva (Alba) het in zijn stoutste dromen nooit had kunnen bedenken.

Restaurant Centra
Lange Niezel 26
Amsterdam
Reserveren (als je Spaans spreekt: 0206223050)
Of: reseveringen@restaurantcentra.nl)

20131123-112018.jpg

(Visited 346 times, 1 visits today)