Paling van Eveleens

De Dutch Foodie was met zijn vriend Maarten op de terugweg van een ietwat saaie bespreking met wat accountants in het verre Rotterdam en verloor ter hoogte van afslag Oude Wetering op de A4 de controle over het stuur. Eer hij het wist, bevond hij zich op het parkeerterrein van Dirk en Anneke Eveleens, de beste palingrokers van Nederland. Wat is er fijner om gehoor te geven aan de oproep van de schrijver van de Voedselzandloper, om vooral vette vis(olie) tot je te nemen.

En vet was de vis!

De paling wordt niet meer dagelijks gerookt door Dirk en Anneke, hun dochter Claudia heeft dat inmiddels overgenomen. De lauwwarme paling, net uit de rookoven, lag klaar. De Hermesdas werd zekerheidshalve afgedaan, de mouwen opgestroopt en in het vetvrije papier lag deze heerlijke paling al dampend te spartelen op zoek naar een gewillige fijnproever. Gelukkig zocht Nelleke (de zus van Anneke) een flinke uit.

Voor de liefhebbers die wat hulp nodig hebben: je neemt de warme paling in de linkerhand, met de rechterhand knak je het kopje naar achteren en trek je hem in één keer zijn jas uit. Neem vervolgens de paling in beide handen, sluit de ogen en zuig hem van de graat af.

Ik heb veel palingrokers bezocht, maar de mooie zachte paling van Dirk en Anneke, gerookt op eikenhout, beter wordt het niet!

Mijn vriend Maarten (foto: volgende keer paling andersom vasthouden), die bij mij was en voor de eerste keer in zijn leven zo’n paling at, vroeg meteen aan Nelleke of hij gebeld kon worden als de laatste paling uit het water gevist zou worden, die was dan voor hem.

Het was een feest!

Ben je in de buurt van Burgerveen, sla af op de Leimuiderdijk 227 en gun jezelf dit toppunt van Hollandse lekkernij.

Dirk en Anneke Eveleens
Leimuiderdijk 227
2154 MN Burgerveen
Reserveren niet nodig, zijden das thuis laten.

20130411-221013.jpg

(Visited 374 times, 1 visits today)