Dineren aan het IJ, Restaurant Stork

Aan het IJ in Amsterdam bevinden zich diverse restaurants, Restaurant Nevy, De Goudfazant en recent Stork. Stork noemt zich een “visrestaurant en café aan het IJ” en is in Amsterdam Noord gelegen. Het is één van de weinige restaurants aan het water die over een aanlegplek beschikt, alhoewel het nog een heel geklauter is om de kade op te komen en ook goede bolders ontbreken.

Stork is gevestigd in een oude industriële loods op het voormalige Stork terrein. Het kent een mooi terras, is prachtig aan het water gelegen en is ruim van opzet. Bij Stork is het (te) druk. Een eerdere reservering van vijf personen probeerde ik 24 uur van tevoren om te zetten naar 9 en dat was een probleem. Uiteindelijk konden we, indien we een half uurtje eerder zouden komen, aan tafel (en konden wij met maximaal 9 personen aan de tafel) en bleken we aan een tafel te zitten waar wel 14 man aan kon zitten.

Het personeel van Stork bestaat voornamelijk uit “goed bedoelende amateurs”. Je ziet dat hier met oproepkrachten wordt gewerkt zonder horeca ervaring. Verschillende obers aan je tafel, bestellingen die worden opgenomen en die weer worden vergeten, alles even vriendelijk, dat wel.
Stork gaat er prat op dat zij een inkooppercentage van duurzame vis heeft wat de 70% overstijgt. Dat is nobel en zo hoort het ook.

De opzet is ruim, de tafels op het grote terras aan de IJ-zijde zijn gezellig. Je zit hier echt direct op de wallenkant en alleen al daarom is Stork een bezoek waard. De grote schepen varen vlak langs.

De kaart is traditioneel, maar goed. Vier soorten oesters, plateau fruits de mer, diverse schaal- en schelpdieren, vis, vlees en vegetarisch. Er is ook een goede kinderkaart en er wordt niet moeilijk gedaan over het delen van grote gerechten voor kinderporties.

Wij eten onder meer trio van krab, Noordzee krabpoten en blini’s met zalm vooraf. Het trio van krab valt tegen. De soft-shellkrab heeft meer weg van een varkensschnitzel dan van echte soft-shellkrab. Deze is voorgefrituurd en opnieuw, vlak voor opdienen gefrituurd/opgewarmd. Dat kan beter. De Noordzee krab is goed, net zoals de “snow crab”-poten met citroenmayonaise. Die citroenmayonaise kan ook echt beter. Wat cayennepeper en limoensap zou hem goed doen.

Er loopt een oesterman rond, die aanwezigen een oester “aanbiedt”. Leuke geste. Tip voor de oesterman is dat hij de oesters vooraf aan de buitenkant spoelt en de schalen iets schoner maakt na opening en ervoor zorgt dat zijn handen schoon zijn en niet onder stukjes oesterschaal zitten. Dat ziet er niet fris uit. Ik weet niet of je die oesters moet betalen. De rekening was daarover niet duidelijk, de oesterman ook niet (er stond een aantal diverse posten op met kleine bedragen).

Met het hoofdgericht genieten wij van de halve schol (500 gram), halve kreeft, de hamburgers en fish and chips voor de kinderen. De hamburgers en de fish and chips zijn goed, de cuisson van de halve schol kan beter. Iets te waterig (had net 30 seconden langer gemogen) terwijl hij (na door de melk te zijn gehaald) is gefrituurd. De vis is wel vers.

De kinderen vermaken zich intussen opperbest. De bediening is bij het voorgerecht snel, tussen voor- en hoofdgerecht zit ruim drie kwartier. Dat is te lang. Er moet twee keer gevraagd worden of “de vis al is gevangen”.

Gezegd moet worden dat de locatie (en met name het uitzicht op het terras) adembenemend is, het personeel uiterst vriendelijk, de voedingswaren vers. Teleurgesteld was ik bij mijn tocht naar de wc: de grond in het restaurant was bezaaid met “vuil”. Een keertje stofzuigen/aanvegen zou niet verkeerd zijn.

Qua locatie een aanrader, qua eten en bediening niet bijzonder.
Voor de route, kijk op de website, het is moeilijk te vinden.

Restaurant Stork
Terrein de Overkant
Gedempt Hamerkanaal 201
1021 JZ Amsterdam.
Reserveren aanbevolen
Telefoon: 020 – 6344000.

20130901-084902.jpg

(Visited 200 times, 1 visits today)