Appeltaart van de appeltjes van Martin en Sanne

Martin en Sanne hebben in Loenersloot (Baambrugge) een prachtige appelgaard. Ieder jaar word ik blij verrast met een grote zak heerlijke felgroene appelen. Ik maak er van alles mee: zure appelmoes, zoete appelmoes en natuurlijk appeltaart. Op de foto zie je het resultaat.

Ik maak de appeltaart met de volgende ingrediënten:

Deeg:
300 gram bloem
100 gram suiker
halve theelepel zout
200 gram koude boter
1 ei
twee eetlepels ijskoud water
Zakje bakpoeder (15 gram)

Meng alle deegingrediënten door elkaar heen tot consistent deeg. Ik heb in mijn suiker standaard 2 à 3 (natte) vanillestokjes zitten. Dat geeft extra smaak.
Ik heb de Rolls-Royce onder de mixers, een echte bakkersdeegmachine, die uit Denemarken, de Bear, model Teddy (voor de amateur zoals de Dutch Foodie, waar maximaal 5 kilo deeg in gekneed kan worden). Hij weegt 22 kilogram en is groot, tot ergernis van mijn vrouw. Maar het was liefde op het eerst gezicht (ook met mijn vrouw). Nadat het deeg gemengd is, tot een bal kneden en in folie een half uur in de ijskast leggen. In de tussentijd verwarm je de oven voor op 180 graden en maak je de vulling.

Vulling:

6 appels
60 gram rozijnen
100 gram suiker
1 eetlepel kaneelpoeder
60 gram paneermeel of (oude) verkruimelde cake
2 eetlepels custardpoeder.

Schil de appeltjes en snijd de partjes dun. Voeg 100 gram vanillesuiker toe, 60 gram rozijnen, 60 gram paneermeel, 1 eetlepel kaneelpoeder en 2 eetlepels custardpoeder. Meng het geheel.
Gebruik 2/3 van het deeg om de vorm van de appeltaart te bekleden (ik gebruik een springvorm van 26 centimeter). Het restant van het deeg gebruik je om lange repen van circa een centimeter breed te maken, die je kruislings over de taart legt. Je zou eventueel nog af kunnen geleien met abrikozenjam; helaas ontbrak die vandaag in mijn ijskast. Ik heb hem daarom met een geklutst eitje bestreken.

Op 180 graden 50 tot 60 minuten in de oven en het feest kan beginnen.
Mijn zondagochtend kon met deze taart niet meer stuk.

20130923-095014.jpg

(Visited 112 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. sanne september 23, 2013 at 5:49 pm

  Je kunt gerust met vrienden, familie en collega’s komen rapen en plukken. De hele boomgaard ligt en hangt vol appels en peren!!!!!

  Te veel om zelf appeltaarten van te bakken.

  Ik ga jouw recept snel ook eens uitproberen. Kijken of ie lekkerder is dan de mijne 😉

  Liefs,
  Sanne (van Donkervliet)

 2. Carolien september 25, 2013 at 4:42 pm

  Wat een heerlijk recept! Hier gaan we zeker van genieten binnenkort.

  Dank voor het delen!