Vrijdagmiddag lunch in Bord’Eau

Al eerder at ik bij de brasserie van het hoofdstedelijke hotel De l’Europe. Naast de brasserie heeft ook het restaurant een facelift gekregen en Richard van Oostenbrugge zwaait hier met verve de scepter.

Er is niets fijners om af en toe eens te genieten van het leven en een vrijdagmiddaglunch is daarvoor een mooi instrument. Nota bene werd de Dutch Foodie (en zijn gezelschap) ook nog eens getrakteerd door een dierbare groep vrienden. Waar vroeger Hotel De l’Europe toonbeeld was van oude chique, waait er thans een moderne wind door het hotel.

De inrichting is modern, het personeel nog immer klassiek gekleed en de service is onberispelijk.

Kostelijke verhalen over het oude restaurant Excelsior, zoals Mick Jagger die het restaurant niet inkwam, omdat hij geen jasje aan had, behoren inmiddels tot het verleden. Aan het raam zag ik twee Chinese dames met hun winterjassen aan eten en zo koud was het er nou toch ook weer niet…..

We kiezen voor het viergangenlunchmenu ad € 56,00 en beginnen met een glas Brut Réserve Billecart-Salmon champagne (die van de KLM businessclass). Niet de door mij zo geliefde rosé, maar een heerlijk glas. Al rap volgen de amuses: aardbiet (rode biet) met ijs van mosterd (verrukkelijk), oester met een crème van oester en pareltjes van rode wijnazijn (een feest), gevolgd door het eerste voorgerecht: seizoengroente met pistacheolie, couscous van rijst en Pierre Robert crème, prachtig. Dit gerecht staat als sinds de opening op de kaart. Wijlen Johannes proefde dit gerecht en deelde een 10- uit., en terecht.

De borden zijn zo mooi opgemaakt, dat ik wel van ieder gerecht een foto op het blog zou willen plaatsen.

In het glas de huiswijn van De l’Europe, een cuvee door de hoofdsommelier zelve uit druiven uit de Languedoc samengesteld. Ik proef onder meer Viognier, zalig!

Het vegetarische voorgerecht wordt gevolgd door de zeebaars met kokos en limoen met zoetzure groente en venkel. De zeebaars is iets te lang gegaard, maar nog steeds lekker. Ook dit gerecht werd al in 2011 bij het menu geserveerd.
Na de zeebaars de “ossenstaart BBQ”, gevuld met merg, crème polenta en salade met doperwten. Een prachtig opgemaakt gerecht. De ossenstaart kan malser. Je zou verwachten dat deze tot een sukade is gebraden en uit elkaar valt. Dat valt tegen. De barbecuesmaak (hij is ongetwijfeld samen met de fond in de big green egg bereid), is bij de eerste hap lekker, begint bij de tweede hap tegen te staan en bij de derde hap zou je zweren dat de smaak gemaakt was door “Strik Smaakmakers” te Eemnes. Dat is overigens niet het geval, maar zo smaakt het wel. De smaak gaat tegenstaan, de gehele tafel deelt de mening.

In het glas rood uit de Languedoc, wederom een cuvee samengesteld door de hoofdsommelier. De hoofdsommelier is zelve niet aanwezig, de uiterst charmante hulpsommelier daarentegen wel. Wat een mazzel.

Als apotheose komt als dessert de groene appel met walnoten en karamel op tafel. Een kunstwerk an sich en verrukkelijk. Ik heb er een foto van bijgevoegd. De gesuikerde appel is om te eten over te top, maar voor het oog fantastisch.

Ik weet dat Robert Kranenborg over zijn schoonzoon zegt dat hij de beste kok van Nederland is. Ik deel zijn mening niet. De opmaak is prachtig, de bediening onberispelijk, de wijnkeuze goed, maar twee van de vier gerechten die tegenvallen is op dit niveau te veel. Ik ga hier snel nog een keer eten en geef het nog een kans.

Restaurant Bord’Eau, Hotel De l’Europe
Nieuwe Doelenstraat 2, Amsterdam
Reserveren verplicht: 020 5211777
dresscode: winterjas/jasje.

20130925-094125.jpg

(Visited 202 times, 1 visits today)