Ouderwetse kip-kerrie, voor als je schoonmoeder langs komt

Velen van ons kunnen zich nog gelukkig prijzen met een schoonmoeder, zo ook de Dutch Foodie. Schoonmoeders houden van gietijzeren pannen en van eenpansgerechten, dat doet ze denken aan vroeger en vroeger was het beter dan nu. De Dutch Foodie weet als geen ander hoe hij zijn schoonmoeder in moet pakken. Maak eens een ouderwetse kip-kerrie, met de volgende ingrediënten:

(voor 4 tot 6 personen)
4 kipfilets, scharrelvlees (probeer die van de Vanessa onder scharrelkippen te vinden)
2 preien
500 gram kastanjechampignons, dun gesneden
halve verse ananas, in kleine dobbelstenen gesneden
1 rode paprika
2 grote zoete uien, fijn gesneden
halve rode peper, fijn gehakt
3 tenen knoflook, fijn gehakt
halve liter kippenbouillon
versgeraspte gember, dan wel een scheutje gembersiroop
2 eetlepels vers gehakte krulpeterselie
1 eetlepel mooie kerrie poeder, in een beetje warm water opgelost.

Bereiding:

Snijd de kipfilet in kleine blokjes en bak ze 5 minuten aan in de olijfolie en zet apart.
Bak de champignons in de olijfolie op hoog vuur bruin, maar zorg dat ze van binnen nog zacht zijn. Apart zetten.
Snijd de preien in schijven van circa 4 mm en bak ze aan, max. 5 minuten op driekwart vuur.
Bak de uien met de in kleine blokjes gehakte rode paprika glazig en voeg op het laatste moment de fijn gehakte Spaanse peper en knoflook toe. Laat circa 1 minuut meebakken.
Bereid een blanke roux voor (5 delen boter op 6 delen bloem). Smelt de boter (laat niet bruin worden), voeg de bloem toe, laat zachtjes garen tot de roux een temperatuur van circa 95 graden heeft bereikt en gooi er de warme kippenbouillon mondjesmaat bij, totdat er een middel dik gebonden saus ontstaat, laat 1 minuut doorkoken, zeef de saus en voeg de voorbereide ingrediënten toe.
Voeg nu de in water opgelost, een grote eetlepel kerriepoeder toe. Ik doe hier geen zout in, omdat er veelal in de bouillon zout genoeg zit, maar breng eventueel op smaak met zout en voeg vlak voor het serveren de fijn gehakte peterselie toe.

Het feest kan beginnen en schoonmoeder is weer in de tas.
Geniet!

IMG_9548.JPG