Pompoensoep

Een tocht langs Barneveld en Voorthuizen deed mij weer verlangen naar de herfst. Overal worden kleurige en geurige pompoenen te koop aangeboden. En, zoals dat nog kan op het platteland, een onbemand stalletje met het vriendelijke verzoek om wat euro’s voor de pompoenen in het spaarpotje achter te laten.

Voor deze pompoensoep heb je nodig: 1 pompoen van 1 kg, 2 rode uien, 50 gram katenspek, 4 knoflooktenen in de schil, peper, zout, paar takjes thijm, olijfolie, kippenbouillon, harissa en verse koriander.

Jonge pompoenen hebben een dunne schil, dus ik laat de schil er altijd gewoon opzitten. Ik snijd ze in stukken, verwijder de pitten en snijd ze in blokjes van maximaal 2 à 3 m². Ik verwarm de oven op 180 graden, leg de blokjes op bakpapier op een bakplaat, peper, zout en overgiet ze rijkelijk met olijfolie, ik voeg wat knoflooktenen in zijn geheel met de schil toe, 2 rode (in vieren gesneden) uien, de plakjes spek er bovenop leggen met wat takjes tijm en andere kruiden die je voorhanden hebt. Ik rooster de pompoen 3 kwartier in de oven op 175 graden.
Maak intussen de kippenbouillon. Ik gebruik daarvoor biologische kippenbouillon blokjes, 4 blokjes op 3 liter water, maar verse bouillon trekken mag natuurlijk ook. Voeg de pompoen toe (en de ontvelde knoflooktenen) en laat gedurende 20 minuten heel zachtjes meekoken. Laat afkoelen en na het afkoelen, zet er de staafmixer in en pureer. Eventueel kun je nu nog wat Spaanse peper toevoegen, ik gebruik meestal Harissa. Maak op smaak met peper en zout en voeg vlak voor het opdienen wat koriander toe.

Een heerlijk en makkelijk gerecht, wat goed in te vriezen is, op naar de herfst!

(Visited 41 times, 1 visits today)