Courgettekoekjes

Mijn vrienden Jan en Debby hebben een moestuin en niet zo maar één, een moestuin die zij voor € 35,– per jaar mogen huren van de gemeente Laren. Als je de vierkante meterprijs in het Gooi kent, dan is dit wellicht wel de meest exclusieve moestuin van Nederland.

In de tuin verbouwen ze de mooiste rucola, tuinbonen, basilicum, rode bieten en courgettes. Zo tegen het eind van het seizoen kunnen Jan en Debby de stroom van de biologische groenten niet meer verwerken en mag de Dutch Foodie zo nu en dan “proletarisch winkelen”.

Een ideaal moment om van de aangetroffen reuzencourgette courgettekoekjes te maken. Simpel en snel klaar. Je hebt het volgende nodig: 1 flinke courgette, 1 ei, een hand bloem, 2 sjalotjes, een halve rode peper, twee knoflooktenen en een hand verse basilicum, grof zeezout, zwarte peper.
Rasp de courgette, doe hem in een vergiet, giet er fijn zout overheen, mix door elkaar en laat een uur staan. Het vocht zal nu aan de courgette onttrokken worden. Druk af en toe even met je hand stevig de geraspte courgette aan, zodat er nog meer vocht uitloopt. Fruit intussen de uitjes glazig, tegelijkertijd met de rode pepers en voeg de laatste 30 seconden geperste knoflook toe. Laat afkoelen.
Meng de peper, knoflook en uitjes met de courgette, voeg een ei toe, peper, zout, vers gehakte basilicum en een hand bloem en mix. Giet een laagje van 5 mm olie (bij voorkeur olijfolie) in de koekenpan, verhit tot 175 graden en schep met een opscheplepel een flinke hoeveelheid van het mengsel in de pan. Bak 2 tot 3 minuten per kant. Houd warm totdat je alle koekjes hebt gedaan. Uit één courgette haal je circa 6-8 koekjes met een doorsnede van 4 tot 5 centimeter.
Het is heerlijk om hier nog een dip bij te maken, bijvoorbeeld van 100 ml sourcream, 100 ml Griekse yoghurt, peper, zout, citroensap, 1 knoflookteen, een scheutje olijfolie en vers gehakte kruiden die je over hebt (basilicum, bieslook, koriander, kervel). Een heerlijke dipsaus en het feest kan beginnen!

20120904-152043.jpg

(Visited 138 times, 1 visits today)