Mos, Parel aan het IJ

   

 Achter het recent gebouwde Amsterdamse Gerechtshof is op het IJdok 185 Restaurant Mos gevestigd.
Mos is een initiatief van chef Egon van Hoof (Aan de Poel/Ron Blaauw) en maître sommelier Henry Pattiwael van Westerloo.

Mos is direct gevestigd aan het IJ en heeft een prachtig uitzicht. Mos kent drie verdiepingen: de entree (waar de keuken is gevestigd), een vide en uiteindelijk een speelse derde verdieping. Het interieur is modern, maar warm. Op het moment dat je bij Mos binnenstapt, ervaar je een gastvrijheid die aanvoelt als een warme deken van Alpaca wol (de kenners onder u weten waar de DF het over heeft).

Wij komen de eerste dag na de vakantie, een uitgerust en enthousiast team staat op ons te wachten.
Wij beginnen met een glas uitstekende champagne en wij genieten van de mooie kaart. Een mooie kaart is een kaart waar je meerdere gerechten (tegelijk) van zou willen eten.

Er is een viergangenmenu voor EUR 50,-, eventueel uit te breiden tot een vijf- of zesgangenmenu (EUR 60,50, EUR 65,-). Er is ook een dagelijks lunchmenu, eveneens drie-/vier gangen (EUR 36, EUR 42).
Wij besluiten à la carte te eten. De prijzen zijn redelijk: voorgerechten rond de EUR 20,-, hoofdgerechten rond de EUR 30,- en de nagerechten EUR 12,-.

Wij beginnen met een vegetarische amuse, een bereiding van prei. Heerlijk! Wij kiezen vervolgens de crostini met lauwwarme kreeft, krabmayonaise, avocado en mierikswortelcrème (een klassieker uit de keuken van Aan de Poel en de uitvinding en signature dish van de chef, foto 2), alsmede een vegetarisch gerecht van ingelegde komkommer, zeewier, bramen vinaigrette en mierikswortelcrème (foto 1). Vegetarische gerechten staan niet op de kaart, maar kunnen gewoon besteld worden en worden met verve gemaakt.

Het hoofdgerecht brengt krokant gebakken kalfszwezerik, kalfswang, peper, cashewnoten en bamboehart (verrukkelijk!) en voor mijn tafelgenote de geroosterde Ierse rib eye met paddenstoelen, geglaceerde sjalot, piccalilly en jus van rode wijn (mijn tafelgenote zou deze avond vegetarisch eten …). Eveneens geweldig!

De patissier verstaat hier zijn vak. De eigentijdse l’Opera is niet alleen een feest voor het oog, maar ook voor de tong. Het dessert van sinaasappel, vanille en speculaas is eveneens verrukkelijk.
We sluiten af met een selectie van de “kazerie”, feest!.

Rode draad door de avond heen is het attente, uiterst vriendelijke en gezellige personeel. De avond is van A tot Z een feestje. Zonder opdringerig te zijn, wordt je regelmatig bezocht met een vriendelijk woord en een oprechte interesse in hoe het eten smaakt en hoe je de avond ervaart.

In het glas niets dan heerlijkheden. Wij drinken een Chassagne Montrachet van Domaine Bouzereau Gruère Premier Cru, 2011, gevolgd door een Beaujolais Moulin au Vent van Vieilles Vignes 2011 van Thiboult Liger-Belair, een waanziinig glas. Wij wilden overigens één glas rode wijn. Het huiswijnassortiment is beperkt tot één soort, zo leek het op het eerste oog. Op verzoek wordt iedere fles opengemaakt en reken je gewoon af datgene wat je gedronken hebt. Een slimme zet van de geweldige sommelier (met Venezolaanse roots) overigens, want ook deze fles hebben wij tot de laatste druppel leeggedronken.

Over de prachtige presentatie van het lekker bij de koffie, daar ga ik niets van onthullen, je gaat er maar lekker naartoe, en laat mij even weten hoe je het vond.

Het eten en de totale beleving bij Mos is die van groot plezier en sterrenkwaliteit overigens. Als deze zaak volgend jaar door de Michelin inspecteur wordt overgeslagen, zou het mij verbazen. Mos is goed bereikbaar, zowel per trein als met de auto; je kunt eronder parkeren, het uitzicht is fenomenaal, de bediening een feest en het eten vinger likkend lekker. Wat let je nog?

Restaurant Mos
IJdock 185 Amsterdam
Reserveren een must: 020-6380866

(Visited 209 times, 1 visits today)