The Bishop, hemels eten in Leiden

 Waar voorheen restaurant de Branderij was gevestigd, is thans tegenover de Hooglandsekerk de nieuwste aanwinst van de succesvolle horeca-broers Wouter en Richard van Leeuwen gevestigd:
The Bishop.

De officiële opening moet nog volgen, de zaak is pas 10 dagen open.
Het is mijn standaardprocedure om alvorens ik een restaurant bezoek, ik vooraf de website en de menu- en wijnkaart bestudeer. De website is echt prachtig, de kaart belooft een feestje, en dat werd het!

Mede-eigenaar en meewerkend voorman Mello de Witte is een charmante gastheer. De ontvangst is allerhartelijkst: ik krijg spontaan een rondleiding door deze mooie zaak. De gezelligheid van eetcafé de Branderij is in een iets moderner jasje terug gekomen. Bij binnenkomst langs de gehele rechterwand een lange open keuken, een aantal hoge tafels, en direct een wenteltrap omhoog, alwaar op de eerste verdieping langs de wanden en om de vierkante balustrade 15 tafels staan. Je kijkt vanaf boven weer zo beneden de keuken in. Het voelt hier goed; “let the food-games begin”!

De jonge chef Rik Thesing, verstaat zijn vak, zijn achtergrond bij Ron Blaauw en restaurant de Bokkedoorns komt terug in de (kwaliteit van zijn) kookstijl. Een man die belangstellend zijn gasten aan tafel bezoekt, leuk!

De kaart kent “appetizers”, “starters” en “mains”. De prijzen variëren tussen 5-12 voor de appetizers, rondom de 11,50 voor de voorgerechten en rondom de 23,00 voor de hoofdgerechten. Vriendelijk geprijsd, zeker gelet op de portie grootte.

Wij besluiten de chef zijn gang te laten gaan, daar krijgen wij geen spijt van.
Wij beginnen met heerlijke lauwwarme oesters op Oosterse wijze, prachtige verse getrancheerde Iberico ham (pata negra), gevolgd door wongole met een rouille van saffraan (supervers, en dat op de maandag), krokant buikspek (geen onbekend stuk vlees in het lichaam van de DF) met zoetzure groenten (verrukkelijk), dun getrancheerde Bawykov zalm, met brandade van kabeljauw en dun getrancheerde kabeljauw met kaviaar (lekker) en een prachtig stuk krokant gebakken zwezerik met zoete witlof en fijngehakte hazelnoten (super mjam mjam). Bij dit gerecht sta ik graag even stil. Een goede chef herken je aan de manier waarop hij zwezerik bereidt. Zelfs wijlen chef John Fagel, kon de zwezerik niet zo mooi bakken als chef Thesing. Krokant, maar niet te hard, de zwezerik mooi sappig. Ik ga hier voor terug en dan bestel ik het gewoon als voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht!

Ik wil u overigens niet de wijn onthouden die al dit heerlijks begeleidde! De wijnkaart kent veel moois. Wij beginnen met een prachtige Bramito van het huis Antinori, gevolgd door wat nog zaligers: een Puligny Montrachet van Domaine Martelet (“Hameau de Blagny”) uit 2008. Wat een feest! Ik ben geen voorstander van de huidige tendens om top bourgognes jong te drinken. Mijn gelijk zat in deze fles. De bourgogne en de Barolo komen uit de eigen kelder van mijn tafelgenoot. Het betalen van kurkengeld is geen enkel probleem. Kijk, hier snappen ze het!

Nice to meat is ook hier de vleesleverancier en de chef daagt ons uit om de rib eye (met aardappelwedges, uien en knol) en het staartstuk (met gepofte knoflookbol, gebakken spruitjes en paddenstoelen), naast elkaar te proeven. Ik houd van dit soort uitdagingen. Vooropgesteld: de cuisson van beide stukken vlees is subliem, maar het staartstuk heeft veel meer smaak. De Barolo van Boroli uit 2011 die dit lekkers begeleidt glijdt heerlijk over de tong. Wat is het toch fijn om goede wijn te mogen drinken.
Na drie flessen wijn en een overdaad van lekkers besluiten wij spontaan een digestive walk rondom de Hooglandsekerk te doen. Wat is Leiden toch een mooie stad!
10 dagen na de soft-opening zo koken en met het juiste tempo serveren is een kunst. En ooh, wat zijn de mooie borden toch prachtig opgemaakt. Ik zou wel vier foto’s willen laten zien, maar eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik bij een blog meerdere foto’s kan plaatsen. Op verzoek zend ik ze u toe.
Deze zaak is het omrijden waard, direct. Wacht niet te lang, want dit gaat een hit worden, en waar eet je nou nog voor dit soort prijzen op sterrenniveau?

The Bishop, reseveren aanbevolen.

(Visited 489 times, 1 visits today)