In den Doofpot, Leiden

Het was alweer enige tijd geleden dat ik bij Anton in zijn aan de Turfmarkt in Leiden gelegen restaurant In den Doofpot heb gegeten. Anton is een wijnliefhebber en heeft, denk ik, de mooiste wijnkaart van Nederland. Gelukkig heeft Anton geen ster, anders zou sterrenwijnen ook hier de wijnkaart kapen.
Sedert de opening in 1999 bestiert chef-kok Sander Vrijbloed met ongekend enthousiasme de keuken. Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met biologische streekproducten. Het lidmaatschap van Euro Toques is als keurmerk daarvan het bewijs.
In den Doofpot heeft aan de Turfmarkt in het water een drijvend terras liggen, waar je heerlijk met uitzicht op de Leidse Rijn kan lunchen, zo geschiedde. In den Doofpot heeft een klassieke kaart met een moderne twist. Een kaart waarvan je meerdere gerechten tegelijk zou willen bestellen, een goed teken.
Wij aten in de nazomer-zon het menu, te beginnen met een rouleau van verse zalm, zeewier en mierikswortelijs. Verrukkelijk! In het glas gekoelde Aix (rosé)
Als hoofdgerecht de (op advies van Dr. Frank) kreeft met groene sla en wat “magere” mayonaise, eveneens begeleid door een glas Aix. Lekker.
Het dessert hebben we maar overgeslagen. Het kan niet altijd feest blijven.
In den Doofpot heeft, net zoals restaurant Le Garage in Amsterdam, een constante kwaliteit in de keuken staan. Dat komt ook doordat haar chef-kok al dertien jaar achter de kachel staat zonder dat er slijtage optreedt. Bravo! Leiden mag zich gelukkig prijzen met In den Doofpot.

In den Doofpot Turfmarkt 9, Leiden; tel.: 071-5122434. Reserveren aanbevolen.

20120908-123052.jpg

(Visited 204 times, 1 visits today)