The Millstream Hotel, Bosham

Zoals ik al schreef, de Dutch Foodie reist door Zuid-Engeland. Daar waar palmbomen wuiven en tapijt op je badkamer gewoon is.

Mijn vriend Jan Willem kwam hier al 40 jaar geleden met zijn ouders, en nu ben ik er met mijn ouweheer, op advies van mijn vriendin Annette.

Ik denk dat er in die 40 jaar weinig is veranderd. The Millstream hotel ligt in het prachtige dorp Bosham, dat bij eb deels droog ligt en bij vloed deels onder water staat. Menig toerist heeft tot zijn spijt het bordje met de tekst “This road floods each tide” aan zijn laars gelapt. Het parkeerterrein loopt toch echt onder water.

Het met drie sterren gewaardeerde Millstream Hotel ligt vlakbij de kust en is van de Engelse truttigheid waarvan je hoopt dat het nooit verdwijnt. Bloemetjestapijt op de badkamer en de behangversie tegen de muren en Engelsen die te kust en te keur “a pot of tea” bestellen. Het hotel heeft 23 kamers.

Ik had eigenlijk een reservering bij de nieuwe brasserie van Raymond Blanc in Chichester. 7 jaar geleden at ik bij zijn met drie sterren gelauwerde “Le Manoir au Quatre Saisons” de droogste eendenleverterrine van mijn leven. Blanc is, zoals zo vele Engelse chefs, commercieel gegaan, en heeft een keten van restaurants.

Waarom 20 km rijden naar Blanc, als je ook in the Millstream kan eten? Je zou je twijfels kunnen hebben bij de Engelse keuken van een drie sterren hotel in een klein dorp, deze bedenkingen bleken zeer onterecht.

Aris Tzonis, de Griekse Maitre, verstaat zijn vak. Hij kent de (wijn)kaart, adviseert op perfecte wijze, en houdt van zijn vak, dat proef je. Chef Niel Hiskey is een meesterkok. Ongelooflijk dat je deze kwaliteit en passie in Engeland, in een klein dorpshotel vindt, daar kunnen ze in Frankrijk een puntje aan zuigen.

Bosham ligt aan de kust, en de krabben en kreeften liggen voor het oprapen. Millstream vermeldt uitdrukkelijk op de kaart dat ze alleen maar locale producten serveren.

De kaart is gevarieerd en Opde Engelse keuken georienteerd, met gerechten als: “Roasted Beetroot Soup”, “Smoked Haddock and Asparagus Open Ravioli”, “Warm Chicken Terrine” en Local Crab met “tomato and basil and herb mayonaise”. Die laatste werd het, wat een feest. Een saus van de krablever zat bovenop het torentje van verse krab. Zaaaaallliig.

Bij de hoofdgerechten: een gevarieerde keuze uit Duck, Fresh Lobster en onder meer “twelve hour cooked porkbelly”. Mjam! Zoals mijn vader zei: “een goede kaart is een kaart waarvan je meerdere gerechten tegelijk zou wilen eten”, en zo was het.

Wij aten de Engelse kreeft uit het nabij gelegen Selsey, met tomatensla, gazpacho en nieuwe aardappeltjes. De kreeft kende een uitstekende cuisson en was zeker Engels. De schaal had die typische lichtroze kleur met witte “pigmentvlekken”, die je ook bij de Oosterschelde kreeft ziet. Erg lekker allemaal.

Wij dronken bij het voor-en hoofdgerecht een glas “Engelse Champagne”, Nyetimber, cuvee 2004. Zalig, hierover in mijn volgende blog meer.

Als dessert kozen wij een selectie van locale Engelse kazen met een glas 10 jaar oude port. Perfect geserveerd met huisgemaakte kweeperengelei.

Zuid Engeland en West -Sussex in het bijzonder, is prachtig. Bekend om het mooiste weer van Engeland, Engeland zoals je hoop dat het is. Kleine smaakvolle huizen, met fleurige plantenbakken, glimmend gelakte luiken/voordeuren en beleefde en beschaafde mensen. Het is een droom, ga er snel heen!

The Millstream hotel
Bosham, Chichester
West Sussex
PO18 8HL
00441243573234
Info@millstreamhotel.com

20120725-161055.jpg

(Visited 74 times, 1 visits today)