Hot Spot, Berlijn

Daar waar je vroeger voor design en mode in Milaan en Parijs moest zijn, moet je je volgens mijn tafelgenote, een succesvolle styliste, tegenwoordig 600 kilometer oostwaarts begeven. Het is niet voor niets dat de veelbelovende designer Hella Jongerius haar Nederlandse woonstede heeft verruild voor die van Berlijn.

Recentelijk opende Koningin Beatrix in Schloβ Oraniënburg een tentoonstelling waar de Nederlandse designers aan bod komen. Ik miste een tentoonstelling van Nederlandse culinaire hoogtepunten. Daar waar in de showbizz Rudi Carrell en Linda de Mol op grote populariteit in Duitsland kunnen rekenen, herinnert zich niemand meer Martin Kruithof, die drie sterren bijeen kookte in Im Schiffchen in Düsseldorf. Martin was de eerste Nederlander met drie sterren.

Op dit moment kent Berlijn drie 2-sterren restaurants en tien sterrenrestaurants. Er is geen 3-sterren restaurant. De laag daaronder, daar valt het plezier te beleven. Je komt tijd te kort in Berlijn, maar in ieder geval moet je zijn in de wijken Mitte, Charlottenburg, Kreuzberg en Friedrichshain. Het Engelstalige maandblad Berliner geeft aanbevelingen voor ontbijtzaken en restaurants die je gerust kunt opvolgen. Met vermoeide kinderen, die ik zonder oppas achterliet op de hotelkamer, was ik op zoek naar een restaurant vlakbij mijn hotel gelegen aan de Kurfurstendam. Wat schetste mijn verbazing, dat het Chinese restaurant “Hot Spot”, alwaar ik mijn auto voor de deur had geparkeerd (en door de vele kamerplanten het zicht naar binnen enigszins beperkt was), terecht aanbevolen werd. Het is een Chinees met de beste wijnkaart van Berlijn (en omstreken). De zo door mij geliefde Diel stond nota bene op de kaart als huiswijn (hoe is het mogelijk). Hot Spot kookt met uitsluitend verse producten en 100% ve tsin (“MSG”) vrij en verwent je met de Sichuan- en Jiangsu keuken.
Op het terras zat de bekende Duitse politicus Joschka Fischer te eten en binnen was een wijnrecensent de kaart blind aan het doorproeven, dit moest goed zijn, en dat was het.

Wij dronken de Riesling (trocken) van Diel als huiswijn (€ 18,30 per halve liter) en aten onder meer wontans gevuld met speenvarken in huisgemaakte chilisaus, gepocheerde kippenborst (met twee vorken) in draadjes getrokken, prachtig opgemaakt met kort geblancheerde courgette en vers gemaakte pindasaus (mjam!), gevolgd door knapperige pekingeend met waisinsaus en taugé, krokant gebakken rundvlees met knoflook en si chuan peper en à la minute gebakken gamba’s met Chinese kool “gongbao-stijl” met knoflook en cashewnoten.
Het was van A tot Z een feest, en dat voor (de Hollandse eindafrekening van) € 91,10. Ik heb ouderwets de borden met mijn vinger afgelikt en verlekkerd zitten te kijken naar de zoon van de eigenaar die om 23:00 uur ’s avonds binnenkwam en nog even voor mijn ogen een babi pangang met gewokte chinese kool naar binnen werkte. Het water liep mij uit de mond.

Het omrijden waard!

Hot Spot, Eisenzahnstraβe 66, 10709 Berlin/Wilmersdorf; tel: 030-89006878, vraag naar Jianhua Wu en de hem de hartelijke groeten van mij.

20120507-232733.jpg

(Visited 168 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Carolien mei 20, 2012 at 10:11 am

    Leuke tip, dit restaurant gaan we zeker opzoeken komende week. Bedankt!
    We laten je het weten.
    Groet,
    Carolien