Appel- en rabarbercrumble

Daar waar de asperges zijn, komt ook de rabarber.

In Blaricum heb je de aspergeboerderij van Mariëlle Bakker, “De BoereBlij”. Voorheen communicatie adviseur, maar gelukkig het licht gezien en de boerderij van haar ouders overgenomen, een moordwijf en een voorbeeld voor velen. Naast de beste asperges van het Gooi verkoopt Mariëlle tevens kazen van boeren uit de omgeving, vlees van oom Ben Bakker (en neef Andre) uit Blaricum (er zijn nergens in de wereld koeien te vinden die op duurdere vierkante meters staan dan die van boer Ben), zelfgemaakte aspergesoep, heerlijke rabarber en de beste rucola ooit. Alles biologisch, maar dat spreekt voor zich.

Op naar de crumble!

Ik maak de crumble altijd van zure appelen. Neem twee zure appelen, snijd ze in kleine stukjes, voeg wat fijne suiker toe (ik heb altijd een suikerpot met daarin twee verse vanillestokjes, niet van die gedroogde krengen van de Albert Heijn, te verkrijgen bij de Lindenhoff). Neem drie flinke stelen rabarber, was ze, snijd ze in kleine stukjes en voeg toe (zie foto).
Crumble deeg is eenvoudig te maken. Gelijke delen boter en suiker en de hoeveelheid meel is exact het totaalgewicht van de boter en de suiker. In dit geval:
100 gram zachte boter
100 gram suiker
200 gram bloem.

Meng het met de hand door elkaar, snufje zout en wat fijngehakte, ongezouten amandelen en walnoten toevoegen. Het is nu lekker kruimelig. Oven op 180 graden, 20 tot 25 minuten en het feest kan beginnen.

Bakker asperges (en rabarber en nog veel meer lekkers) Angerechtsweg 11, 1261 XG in Blaricum; tel: 035-5387138. Iedere dag geopend.

20120509-214810.jpg

(Visited 210 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Karin mei 10, 2012 at 9:11 am

    Dit recept ga ik zeker binnenkort eens uitproberen! Trouwens dat van die vanillestokjes vind ik ook een hele mooie tip!

  2. Andre mei 10, 2012 at 10:40 am

    Of je hoeveelheden of je tekst klopt niet. Een van de twee (ik vermoed de tekst) moet aangepast worden.