Nobel op Ameland, de oversteek waard

Culinair Ameland met Culinair Vlieland vergelijken, is of je citroenen met zoete appels vergelijkt. Toch ontkom je er niet aan. Als je het Armhuis op Vlie gewend bent, dan wordt je op Ameland teleurgesteld, althans totdat je bij Nobel terecht komt. Nobel is net zoals het Armhuis lid van Friesland Culinair.

Nobel op Ameland is een begrip. Een familie met een rijke historie, en bekend van het likeurtje: “het Nobeltje”.

Na weggevlucht te zijn bij Strandpaviljoen Ballum heb ik eerst geluncht bij café Nobel. Een mooi oud bruin café (in een gerestaureerde omgeving), met daaraan vast het restaurant. Zelden zo gastvrij en beleefd ontvangen en bediend als in Nobel. Ouderwets goed. Een serviceniveau gelijk aan dat van La Rive. Of het nou het telefonisch contact is voor de reservering, of de sommelier of de ober aan tafel, allen even beleefd, geïnteresseerd en professioneel.
Enfin, het café kent een middag en een avondkaart. Heerlijke kaart, je zou alles wel willen bestellen. Broodjes, mooie salades, kroketten, soepen.
We bestellen de zelfgemaakte garnalenkroketten (hemels, zelden ze zo mooi gegeten, hulde aan de Franse chef Philippe Straub voor de salpicon) en de bouillabaisse. Zo rijk gevuld, verse mosselen, kabeljauw, schol. Wat een feest. Het verzoek om de wijnkaart uit het “grote restaurant” te mogen inzien, wordt direct gehonoreerd. We drinken witte wijn bij de garnalenkroketten: een glas Zwitserse witte wijn uit 2010, “Petit Arvine”, uit Sierre (AOC Valais, € 8,75) . Het leven is goed, erg goed.
De bouillabaisse laten wij begeleiden door een Australische Riesling uit 2007 van Tim Adams, Clare Valley (€ 7,50) . Hemels! En dat op Ameland!

Ik word nieuwsgierig naar het restaurant en boek direct. Van buiten ziet het restaurant er met een aangebouwde tent van tentworx ietwat te modern uit. Als je binnenkomt is het mooi en hip. Zijn we hier op Ameland of op Shelter Island (voor de liefhebbers: gelegen bij de Hamptons)?
Ook hier weer ongekende vriendelijke en goede service, en buitengewoon kindvriendelijk. Er zijn diverse kindermenu’s mogelijk, maar de kinderen mogen ook van het menu mee-eten en krijgen allemaal de amuses geserveerd. Het kan dus toch.

We gaan voor het vier gangen keuzemenu (€ 59,50) aangevuld met kaas. Volle menu (na uitoefening van enige oneigenlijke druk op de vrouw van the Dutch Foodie). 5 gangen, twee gangen amuses, het leven lacht me toe. We kiezen a la carte, en kiezen niet voor het wijnarrangement. De sommelier verstaat zijn vak en biedt spontaan een aperitief van het huis aan: een cocktail van pro secco met likeur van cranberries. Lekker. De amuses zijn voortreffelijk en prachtig geserveerd: een bitterbal van garnalen (met daarin een pipet met huisgemaakte chilisaus), gazpacho met een crème van komkommer en een krokantje van geit. De presentatie van de gerechten is de gehele avond prachtig.

Verder eten wij vooraf:

de soep van meloen, munt en lomo Iberico;
diverse bereidingen en texturen van rode biet eendenlever en paling met gekonfijte varkenswang (divine) ;
Rode mulfilet in combinatie met inktvissaus en sponscake van peterselie,
duet van coquilles, truffelmousseline van kabeljauw, krokante venkelsalade en gekonfijte limoen met haringeitjes.

Als hoofdgerecht de Kabeljauw en rucola op drie manieren bereid: lamellen in
olijfolie gegaard, brandade en ‘‘accra’’ en drie bereidingen van kalf (te veel citroengras).

In het glas een Albarino, Rias Baixas “Eidosela” 2011. Heerlijk! Wat een toeval dat mijn vriend Freerk Boer van Icarus wijnen de leverancier blijkt te zijn. Heerlijke wijn, ter plekke per sms 12 flessen besteld.

Nobel moet een hobby zijn (€ 248,– voor 14 gangen in totaal, 5 kinderdrankjes, kinderijs, 1 fles witte wijn en drie glazen rode wijn) en is een aanwinst voor de wadden ende oversteek waard. Ik moet mijn collega’s van de Telegraaf gelijk geven: Nobel is sterwaardig, minimaal 1.

Restaurant Nobel
Gerrit Kosterweg 16
9162 EN Ballum, Ameland
T 0519-554157
F 0519-554515
E info@hotelnobel.nl

20130818-100025.jpg

(Visited 148 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Dr. Bubbels augustus 19, 2013 at 7:05 pm

  Wat kun je het genieten bij Nobeltje toch goed beschrijven. Dus ook een reden om vanaf de Noordzee, toch even bij Ameland naar binnen te duiken (mits het getijde het toelaat)! Warme herinneringen aan Nobeltje zijn er zeker, maar als ik het zo lees, zeker weer voor een nieuw bezoek waard!

 2. Bob te D. augustus 26, 2013 at 11:14 am

  Helemaal met deze blog eens. Heb in mijn leven nog niet vaak in een “sterrentent” gegeten, maar dit moet het zijn.

  Wij hebben ons laten verrassen door de chef en hebben genoten van een 4 gangen diner.

  Dit alles, inclusief wijn, voor nog geen €120, en onze baby hield zich koest ;).

  Lieve mensen en zeer gastvrij, kortom, als je op ameland bent een aanrader!

 3. Ton Punt februari 24, 2014 at 1:28 am

  Vanavond 23 februari 2014 hier gegeten, wat een top tent. En wat een geweldige bediening vanaf het begin bij aanname van de jas tot het uitserveren van het super kaas plateau. Voor herhaling vatbaar, komen graag nog een keer vanuit den bosch hier naar toe. Het is de oversteek dubbel en dwars waard ga zo door.