Tour de France: lunch in de Franse Alpen bij Jean Sulpice

Mijn vriendin Merlin, dat is me’er een: energiek, grappig en lief en met maar een stand: vol gas vooruit!

Voordat de Tour-organisatie het zelf wist, wist zij al dat de Tour langs haar prachtige chalet in de Franse Alpen zou komen. Al snel organiseerde zij een reis voor de echte tour liefhebber. In de Franse Alpen kan je echter niet alleen heel goed fietsen, je kan er ook heerlijk knagen!  Aangezien de Dutch Foodie toch meer een knager dan een fietser is, nam hij deel aan de door Merlin georganiseerde alternatieve “Lunchtour de France”. Wij hebben meerdere zaken bezocht, waaronder hotel-restaurant “La Croix-Fry” van mijn nieuwe aanstaande verloofde Isabelle.

Waar beter dan te beginnen aan het meer van Annecy bij Auberge du Pere Bise, alwaar twee sterrenchef Jean Sulpice de scepter zwaait. Jean is de leerling van het culinaire wonder Marc Veyrat (de buurman van Merlin). De Auberge is prachtig direct aan het meer gelegen, het water even uitnodigend als helder. Qua locatie direct 5 brilletjes, beter wordt het denk ik niet. Uitzicht op de bergen, kastelen en watersporters.

Terwijl wij aan de rand van het meer staan, en Merlin de zweep over de Franse zwarte brigade haalt, worden wij verblijd met een viertal amuses: gerookte fera met ganzenlever en gekaramelliseerde appeltjes, een rolletje van frambozen, doperwten en dragon, lekker, maar iets te veel aspic en daardoor vlak van smaak.  Het rolletje van gemarineerde rund, met koolraap en koffie smaakt beter. De soep van saffraan met eieren en rivierkreeft is prachtig. Mijn vriend Daniel, een van de grotere cateraars van Nederland, zit naast mij en blijkt niet van ei te houden…. Het eerste gerecht is van gekonfijte eierdooiers met gerookte olie, snijbiet en Etivaz kaas. Zalig! Ik zie Daniel wat beteuterd kijken, alweer ei!

In het glas een lokale wijn uit de Haute Savoie, “Big bang” van Domaine de l’Aitonnement 2016. Feest!

Wij vervolgen met een vis uit het meer “fera”, die prachtig gepaneerd is met fijne gekookte aardappel. Echt zalig! In het glas een op magnum geschonken Vire-Clesse “Quitaine” Domaine Guillemot-Michel 2015. Het zuurtje in de wijn gaat prachtig bij de vis.

Wij vervolgen met het hoofdgerecht, gelakte Anjou duif, met een saus van cassisbessen, spinazie en salie. Dirk, de aanwezige lijfarts van menig topsporter grapt dat salie buitengewoon goed is voor het gestel van vrouwen. De aanwezige dames blijken opeens van duif te houden… De duif is overigens sous vide voorgegaard en prachtig mals zonder “bloederig” te zijn. Mijn vriendin Marjolein eet voor het eerst duif, en geniet zichtbaar. Fijn! In het glas een Cote-Rotie Domaine Burgaud 2015. Gaat mooi bij de cassisbessen-saus.

Intussen komt de talentvolle en jonge chef aan tafel. Hij krijgt vol lof en hulde en tot mijn blijde verassing krijg ik zijn nieuwste kookboek, dat volledig gericht is op koken met lokale kruiden. Wat een feest!

Of al deze gangen nog niet genoeg zijn voor een lunch, sluiten wij af met een Choux Bun (soes), gevuld met rabarber. In het glas een “vin doux naturel”, van Domaine Aussigouins 2015. Een bijzonder glas.

Het is inmiddels 16:30 uur en om 20:00 uur wacht ons de volgende bergetappe, bij mijn nieuwe aanstaande verloofde Isabelle. Zo’n lunchtour de France, dat is geen kattenpis!

http://www.jeansulpice.com

4 out of 5 stars (4 / 5)
(Visited 146 times, 1 visits today)