“Bij Mette” in Linschoten

Soms hoor je vaak de naam van een fijn adresje, maar op de een of andere manier komt het er maar niet van om er op bezoek te gaan. Restaurant bij Mette in Linschoten is zo’n adresje. Vergeef mij mijn gebrek aan geografische kennis, maar in mijn gedachten lag Linschoten ergens in Gelderland. Niets blijkt minder waar. Bij Mette ligt achter Woerden en blijkt een culinair walhalla: het San Sebastian van Utrecht. 100 meter Bij Mette vandaan is het met een Michelinster bekroonde restaurant “De Burgemeester” gelegen. De Burgemeester trekt mij niet: het interieur stamt daar uit de jaren 80, als je van DDR-stijlkenmerken houdt, ben je daar aan het juiste adres. Er schijnt wel goed te worden gekookt.

“Bij Mette”, vernoemd naar de eerste bewoonster van dit charmante monumentale pand, heeft een gezellig interieur, vergelijkbaar met dat van “Tante Koosje” in Loenen. Het bewijs dat het de vrouw is die de gezelligheid levert staat hierbij voor de DF vast.

De ontvangst is allerhartelijkst. Met 42 couverts en een “Chambre Separee” voor 12 personen een knusse bedoeling. Fijn. Iedere stoel is bezet (voornamelijk met “locals”), ondanks dat kan de driekoppige brigade onder leiding van patron-cuisinier Carel Alberts het tempo goed bijbenen.

Ook de ober is die ons bedient is een leuk, beschaafd en enthousiast mens. De kaart is overzichtelijk en kent klassieke gerechten met een eigentijdse twist, zoals gerookte Schotse zalm, Hollandse garnalen (met de lekkerste huisgemaakte citroenmayonaise ooit!), eendenlever met peer steranijs en brioche, zeebaars met kreeftenravioli, maar ook pompoen met geconfijte sjalot en groene kruiden. De wijnkaart is op dit moment niet aan de DF besteed. Wel opmerkelijk dat nagenoeg geen van de restaurants die ik bezoek (De Librije en Nick Vollebregt uitgezonderd), alcoholvrije wijn in het assortiment heeft. appelsap en tomatensap, dat is het dan.

Wij kiezen de (Canadese) kreeft met een gebakken gamba, crudités en een saus van ingekookte kreeftenfond en de Hollandse garnalen met toast en citroenmayonaise. Erg lekker, de cuisson van de kreeft is perfect.

Wij vervolgen met de zeebaars met kreeften ravioli en de huisspecialiteit: gegrilde boerderijkip met een saus van gember en citroenblad. De kip valt tegen. Sous vide voorgegaard en krokant afgebakken; dat zou tot een perfecte garing moeten leiden. Hij is echter droog en niet op temperatuur. Dat is jammer, want de smaak is goed. Ik stuur nooit wat terug, want dat verpest het moment zo, maar deze had terug gemoeten. Mijn tafelgenote zit intussen te genieten, de bediening is goed en allerhartelijkst en het is er gezellig, dit maakt alles goed.

Wij sluiten af met de lekkerste creme brulee ooit. Er is een subtiele hoeveelheid steranijs toegevoegd. Perfecte bereiding.

Bij Mette heeft een vriendelijk geprijsde kaart: voorgerechten tussen de EUR 13 en 15, hoofdgerechten tussen de EUR 19 en 25 (zeetong: 34,50).

Bij Mette wordt goed gekookt en is het goed en gezellig toeven.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Bij Mette

(Visited 476 times, 1 visits today)