Verscholen eieren van Opa

Het bewijs dat de appel niet ver van de stam valt, wordt geleverd door het feit dat mijn vader een culinair genie is, net zoals mijn schoonmoeder overigens, maar dat terzijde. De genialiteit komt vaak boven bij de bereiding van de ogenschijnlijk meest simpele gerechten.

“Verscholen eieren” is zo’n gerecht. Het wordt ook wel “Scottish eggs” genoemd. Het is een traditioneel paasgerecht. Wina Born heeft het recept beschreven.

De eieren van mijn mini krielkippen zijn buitengewoon geschikt voor dit gerecht. Altijd fijn als mijn vader om deze eitjes vraagt, dan weet ik hoe laat het is!

Hier het recept:

10 krieleitjes, 1 kg gekruid kalfsgehakt, 2 eieren voor het gehakt, 2 eieren om te paneren, paneermeel.

Kook kakelverse, kleine eieren 6 minuten en laat ze vervolgens goed in koud water laten afkoelen. Tik de eierdoppen altijd helemaal los met een kleine lepel, voorzichtig pellen zodat je als het ware de dop met het velletje erin er “vanaf trekt”.

Meng het gekruide gehakt met 2 losgeklopte “gewone” eieren, maak het gehakt los met een vork en meng de eieren er goed doorheen.

Per ei 100 gram gekruid kalfsgehakt gebruiken. Neem een grote ijsschep (dan worden alle ballen even groot) en maak 10 bollen van het gehakt. Doe een bol in je (natgemaakte) hand, plak van maken, eitje er in doen en de rest van het gehakt er om heen vouwen, gehakt goed aandrukken om de lucht om het ei er uit te krijgen.

Rol vervolgens de bal rond en zet twee bakjes klaar: de ene bak met losgeslagen ei (en een eetlepel water), de andere bak met kruidenpaneermeel. Haal de bollen eerst door het eiermengsel en vervolgens door het kruidenpaneermeel en rol er een mooie ronde bal van.

Frituur de ballen 8 minuten op 170 graden en geniet!

(Visited 1.389 times, 2 visits today)