Can Flores, Blanes

Ik schrijf deze recensie terwijl ik op de berg van mijn enige vriend Piet (levensgenieter van beroep) zit, met uitzicht over Barcelona, zo de zee in. Het is 15:23 uur, ik drink een glas van mijn favoriete wijn, Belondrade y Lurton, dit keer uit het jaar 2012, ook mooi. Ik eet een prachtig stuk schapenkaas, vanmorgen gekocht bij een boer op een piepklein marktje in Colonia Quell, en geniet van een mooie Spaanse ham, pata negra, achterpoot, van een varken dat iedere ochtend wakker werd gemasseerd, en ’s avonds voor het slapen gaan een verhaal van Roald Dahl (de Spaanse vertaling) voorgelezen kreeg. Het is 27 graden, en over 4 uur ga ik eten bij Tickets, een van de vier zaken van de gebroeders van Ferran, ja van El Bulli. Ze zitten op iedere hoek van een kruispunt in Barcelona: Bodega 1900, Pakta, 41 en Tickets. Voor de liefhebbers van kwartetten: ik zit 4 uur van een kwartet vandaan.

Enfin, Can flores in Blanes, een wereldzaak en een “Geheim Tipp” van mijn Catalaanse zwager Luiz. Luiz weet als geen ander waar je in zijn geboortedorp moet zijn voor verse vis. Hij vangt ze meestal zelf met zijn harpoen. Zo ving hij ooit ook mijn schoonzus.

Bij Can Flores is het goed toeven. De bekende Spaansche TL-verlichting, oudere obers met zwarte broeken en witte hemden, en een stevig welkom, omdat ik én voor de tweede keer kom, én omdat ik de zwager van Luiz blijk te zijn. Ik blijk vloeiend “menukaarten-Spaans” te spreken. Een warm gevoel van geluk komt vloeit mijn aderen in.

Wij bestellen sangria van Cava, calamaris a la plancha (mjam), calamaris a la romana (deegkorstje), chipirones (kleine gefrituurde octopus, een droom), versgebakken sardines, gegrilde langoustines, “mejelliones a la marinara” (mosselen in tomatensaus), en wat paella. Soms is het oog groter dan de maag. Wat je hier ook eet, je proeft en ruikt de zee. Zo vers, krijg je het nergens.

Hier moet je zijn geweest in je leven.

Het genietertje stond even op zijn hoogste stand. En weet je wat het mooie is? Niet één toerist, zelf geen Nederlanders. Iedere kakker haalt toch zijn neus op voor Lloret, Blanes en een eettent op de visafslag met TL-verlichting?

Blijf dat vooral doen, ik weet het, jij nu ook: langs de afgrond pluk je de mooiste bloemetjes.

visrestaurant Can Flores, Blanes

(Visited 298 times, 1 visits today)