Harbour House

Mijn vriendin Pippa heeft mijn passie voor het culinaire serieus genomen. Zij laat geen moment onbenut om in Kaapstad te gaan ontbijten, lunchen of dineren. Na een bezoek aan de in het wild levende pinguïns bij Cape Point, slaan wij op de terugweg af bij Kalk Bay, restaurant “Harbour House”. Het restaurant ligt op een pier in het water en bij een stevige storm slaan de golven tegen de ramen. Het uitzicht is fenomenaal, zeehonden zwemmen letterlijk onder het raam.

De Dutch Foodie heeft tegenwoordig vanaf een uur of elf zin in Chardonnay. Hij weet ook niet wat het is, binnenkort laat hij zich daarvoor helpen. Harbour House kent een restaurant- en een brasserie-gedeelte. Van het brasserie-gedeelte moet je je niet veel voorstellen. In de enigszins naar vis ruikende catacomben is een uitsparing met uitzicht op zee, waar je diverse eenvoudige happen kunt krijgen. Wij kiezen voor het beter ruikende restaurant. Bij binnenkomst wordt gefluisterd dat ze blij zijn met een groep van tien. Fijn om te weten dat je welkom bent.

Het restaurant zit om half drie ’s middags nog behoorlijk vol. De bediening loopt niet goed. De ober wordt aan onze tafel openlijk en herhaaldelijk gecorrigeerd door de maître, de schaal oester die tegelijk met de champagne besteld is, komt te laat, het mag de pret niet drukken, het fenomenale uitzicht maakt veel goed.

Ook hier weer een krijtbord vol met verse vis. Vooraf kan er gekozen worden uit vers gegrilde garnalen, tartaar van yellowtail tonijn en “avocado Ritz”. Wij kiezen voor de garnalen en de tartaar.
De tartaar van yellowtail is lekker, maar voorgesneden. Kenmerk daarvan is dat de smaak verloren gaat en het vocht de vis verlaat. Als hoofdgerecht kan gekozen worden uit gegrilde yellowtail tonijnsteak met een warme salade nicoise, gegrilde kingklip met geroosterde groente, gegrilde angelfish met knoflook-chardonnaysaus en geroosterde groente en krieltjes of gestoomde yellowtail tonijn met spinazie, diverse groenten en beurre blanc saus. Wij hebben alles maar laten komen, inclusief de gegrilde crayfish voor ondergetekende. Het is eten komt goed door, de ingrediënten zijn vers en goed bereid.

In het glas een Chardonnay van Oak Valley, 2012. Heeft licht hout gehad, mijn tafelgenote, de uiterst charmante Chantal, is het met mij eens, dit is één van de fijnste Chardonnay’s die zij ooit heeft geproefd.

Het werd een olijke middag met (te) veel drank, zeehonden die een show gaven en onze trouwe chauffeur Gary die het ietwat olijke gezelschap weer veilig naar huis bracht. Als je ooit nog een chauffeur nodig hebt in Zuid-Afrika, met een eigen nieuwe, betrouwbare auto, dan moet je Gary hebben. Gary heeft nog geen website, maar hij is te bereiken via gdavids@telcomsa.net of tel.: +27 (0)835 739 507.

Harbour House is niet duur. Een tweegangenmenu kost gemiddeld € 14,–, een driegangenmenu rond de € 17,–. Harbour House is het omrijden waard en is iedere werkdag vanaf 12:00 uur geopend.

Harbour House
Main Road,
Kalk Bay Harbor, Kalk Bay
Kaapstad
Tel.: +27 (0)21 788 4133
E-mail: harbourhouse@icon.co.za

20130313-154838.jpg

(Visited 68 times, 1 visits today)