La Colombe

La Colombe
Na The Test Kitchen bezoeken we de dag daarop La Colombe, daar waar Luke Dale Roberts vandaan komt. Scot Kirton zwaait thans de scepter in dit op het wijngoed Constantia Uitsig gelegen restaurant. Scot Kirton kookt klassiek Frans in combinatie met Aziatische invloeden en Zuid-Afrikaanse producten.

Het is een klassiek ingericht restaurant met een kijk op een aangename binnenplaats, in een voormalig landhuis gesitueerd. De bediening is correct, ietwat kil. We besluiten te beginnen met een MCC (Méthode Cap Classique), een ander woord voor “Methode Champenoise”. We drinken die van Graham Beck, brut rosé. Fantastisch. We laten de champagne begeleiden door in champagne gepocheerde oesters. Een klassieker, prachtig bereid. De schelpen worden uitgelikt.

De ober toont ons inmiddels een krijtbord met daarop een achttal voorgerechten, twee tussengerechten en een vijftal hoofdgerechten. De gerechten kenmerken zich door tegenstellingen, zoals “Asian Duck & Scallops”, “Quail & Langoustine”. Mijn tafelgenoten kiezen onder meer voor de Tataki van struisvogel met een tartaar van struisvogel en ondergetekende at de kwartels met langoustine. Het eten is goed op smaak, maar valt – na de fantastische oesters – een beetje tegen. Het is niet spannend. De spoom van watermeloen & yuzu daarentegen was erg verrassend, fris en lekker.

Als hoofdgerecht eten we de vis van de dag, lam “La Colombe” en ondergetekende springbok met een plak gebraden foie gras erop. De vegetariër naast mij wordt ietwat onrustig…
Het lam komt uit Karoo, het gebied voor lamsvlees in Zuid-Afrika. Lam wordt hier vaak lang gegaard en vind je zelden rosé op je bord. De tomaten en aubergine Kaponata en rozemarijncrème die erbij zitten zijn goed, maar niet verrassend. De filet van springbok is lekker, de gebakken foie gras niet vers. De aan de lijn gevangen witvis (diklip harder) is op een te hoge temperatuur is gegaard. De vis is droog en laat sporen van eiwit aan de buitenkant zien. Niet goed.

In het glas drinken wij een Carbernet Sauvignon 2005 uit Stellenbosch, de Hartenberg. Zelden zo iets moois gedronken. Het is de eerste keer dat ik om en nabij de € 70,– voor een lokale fles wijn betaal in een restaurant in Kaapstad. De meeste wijnen en het eten zijn vriendelijk geprijsd. De brut rosé van Graham Beck kostte omgerekend ongeveer € 18,–, de voorgerechten om en nabij de € 10,– tot € 15,- en de hoofdgerechten € 12,– tot € 23,–.

De desserts zijn daarentegen perfect. Hier werkt een goede patissier/glacier. We eten onder meer pavlova van zomerbessen en drinken vanzelfsprekend de dessertwijn van “Klein Constantia”, de “Vin de Constance” (napoleon dronk hem al), ter begeleiding van al het zoet. Ondergetekende eet de lokale kazen, gecombineerd met Franse kazen en een glas lokale rode “port”.

Volgens de Eat Out gids 2013 is La Colombe met plaats 7 een top 10 restaurant. De sfeer en ambiance zijn er heerlijk, de wijnen goed, maar in de keuken kan het echt een beetje beter. Ook hier geldt dat je maanden van tevoren moet reserveren, zeker voor een diner.

La Colombe
Constantia Uitsig
Constantia
Tel.: 0021 794 2390
Zondags gesloten, behalve voor de lunch.

20130311-170816.jpg

(Visited 129 times, 1 visits today)