Darya: Afghaanse verrassing in Hilversum

Mijn vriend Alexander is een fervent volger van de Dutch Foodie, en zeg nou eerlijk: wie is dat eigenlijk niet?

Al eerder schreef ik dat het roer om is gegaan. Tijd dus om de wereld aan eten te ontdekken en bij voorkeur zonder dat er een ster op de gevel schittert. Alexander nodigde mij in dat kader uit om eens met hem te gaan eten bij Darya, een Afghaans restaurant in Hilversum.

De geoefende lezer zal denken: Afghaans? Gaat het wel goed met de DF. Ja, dat gaat het, maar eerlijk is eerlijk, bij de Afghaanse keuken kon ik mij niet heel veel voorstellen. Grappen als: “ze zullen wel kogelbiefstuk op de kaart hebben staan”, zijn snel gemaakt, ten onrechte, zo bleek.

In Nederland zijn in totaal 5 Afghaanse restaurants, 2 in Amsterdam, 1 in Breda en nog een in de Zaanstreek. En natuurlijk Darya in de Havenstraat in Hilversum. De Havenstraat kent een rijke variatie aan “etnische restaurants” en parkeren lijkt wat spannend, gelet op de ietwat scharrige omgeving.

De inrichting van Darya is kleurrijk en mooi, de ontvangst allerhartelijkst door de dochter van de chef. Samen met haar zus bestuurt zij het restaurant. Pa staat dus in de keuken, ma komt alleen als het volledig uit de hand dreigt te lopen. Ruim 20 jaar geleden na een vlucht uit Afghanistan, liefdevol opgevangen in een Fries dorpje en blij en dankbaar dat zij in Nederland hun plekje hebben gevonden. Zo kan het dus ook. Na een omzwerving via Bussum in Hilversum terecht gekomen.

Ik kan ieder alcoholvrij mens een Afghaans restaurant aanraden, er is een keur aan alcoholvrije dranken.

Wij beginnen met een shier chai (thee met melk, gember en kardemon) en de mango lassi (in feite een smoothie van geitenmelk met verse, gepureerde mango).  Op tafel komen in rechthoeken gebakken stukjes Afghaans platbrood “nhaan” met een “tapenade” van verse tomaten. Even eenvoudig als lekker. Wij laten de tafel volzetten met een aantal voorgerechten van de zeer vriendelijk geprijsde kaart.

Wij proeven achtereenvolgens de Dahl soep (linzensoep), Aashak (zie de foto, gestoomde “ravioli” gevuld met verse prei en daarbij een yoghurt met linzen, tomatensaus, munt en koriander), mix kebab (kip, kalkoen en lams met paprika en uitjes bereid in de tandoor met een heerlijke koriander-yoghurt chutney.) De voorgerechten zijn heerlijk!

Op naar het hoofdgerecht!

Wij eten de palauw (bruine, gekarameliseerde, rijst geserveerd met qorme gosht (gekruide stukjes lamsvlees in saus met aroma’s van tomaat) en de qabuli palauw (een feestelijk bruin gekarameliseerde rijstgerecht met malse gestoofde stukjes lamsvlees onder de rijst, met een dekentje van gebakken worteltjes en rozijnen. Als bijgerechten bestellen wij de Sabzi (spinazie bereid op traditionele wijze) en de heerlijke Bandejan, een soort baba ganoush, maar dan met een saus van yoghurt, koriander, munt met tomaat).

Erg lekker, de porties zijn groot, de Afghaanse gastvrijheid vind je hier op het bord terug!

Wij sluiten af met twee typische Afghaanse desserts: kulfi (lijkt op roomijs, maar vaster in structuur doordat het van ingekookte melk wordt gemaakt) in blokjes, met pistache ijs en een vleugje kardemon & pistache en de “Firni” (Afghaanse melkpudding met stukjes pistache en een vleugje kardemon”. De desserts zijn ook al zo lekker.

De combinatie van het leuke gezelschap, de groene ogen van de gastvrouw, de vriendelijke geprijsde kaart (voorgerecht EUR 6,-, hoofdgerecht EUR 17,- en nagerecht EUR 4,-) en het feit dat de radio bij terugkeer nog in de auto zat, maken deze (in Gooische opzichten:) politiek correcte avond tot een feestje.

Zeker het terugkomen waard!

3 out of 5 stars (3 / 5)
Darya 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 556 times, 1 visits today)