De Kersentuin, een succesvolle facelift van een ever green

   
De Kersentuin kende ten tijde van Joop Braakhekke en John Sistermans, gouden, edoch wilde tijden. Dat in het leven niet altijd alles goud is wat er blinkt, vertelde Dries van der Vossen van de Bilderberg Groep mij. Het geld scheen ondanks het succes eruit te spuiten. Braakhekke werd verzocht zuinig aan te doen, zulks tevergeefs. Toen hij op enig moment het idee opperde om voor 20.000,00 gulden 2 decoratieve bronzen beelden van herten voor het restaurant te willen kopen werd het de directie van de Bilderberg te gortig. Er werd keihard nee gezegd. Braakhekke, creatief en Oost-Indisch doof als hij was, kocht de herten toch, en de wildmaand november bracht uitkomst. De inkoopkosten aan de foodkant waren nog nooit zo hoog geweest. Iemand had voor NLG 20.000,00 hert gekocht….

Onder de bezielende leiding van Dries van der Vossen is de Kersentuin volledig gerestaureerd. Ter ere van de Kersentuin Club, een tiental ondernemers die De Kersentuin ondersteunt, vond er een lunch plaats, waarbij Dries, tevens de Belgische consul in Nederland voor de gelegenheid de Belgische ambassadeur, Chris Hoornaert, had uitgenodigd. De Dutch Foodie, die niet van de aanwezigheid van deze Belgische sherrif op de hoogte was, stelde hem de lumineuze vraag: “werkt u ook in de horeca?” Het bleek het begin van een hilarische middag.

Ook 2-sterren Michelin chef Stefan van Sprang (Aan de Poel) heeft de commercie ontdekt en is culinair verantwoordelijk voor het wel en wee van De Kersentuin. In de praktijk staat Wessel Ruijmgaard achter de kachel. De kenners kennen Wessel als de rechterhand van Stefan bij Aan de Poel.

De kwaliteit en de prijs van het eten bij De Kersentuin is dusdanig dat Stefan moet uitkijken dat hij geen roofbouw pleegt op zijn eigen Aan de Poel. De lunch was subliem.

Wij genieten achtereenvolgens van een cracker met ras el hanout kruiden, baba ganoush en verse tomaat, gevolgd door verschillende bereidingen van krab met zacht gegaarde eierdooier en beurre blanc (zalig!).

Het hoofdgerecht is zacht gegaarde fazant, hotdog van fazant, bloedworst, cêpes en zuurkool. De laatste keer dat ik zulke malse fazant at, was 20 jaar geleden bij Sir Anthony van Dyck in Antwerpen. De fazantenborst was dun getrancheerd en geglaceerd met een prachtige ingekookte gevogeltebouillon. Ik sprak chef Stefan nog even, en die vertelde mij dat de fazant inderdaad sous vide voorgegaard was; een droom!

Het dessert van ananas, kokos en passievrucht zag er prachtig uit, maar heb ik om diet-technische redenen geweigerd.

mijn gastheer, tevens de leukste wijnimporetur van Nederland, Joost de Bruijn van de Bruijn wijnkopers, verzorgde vanzelfsprekend de wijnen als huisleverancier van de Kersentuin. Wij dronken een (witte) Marsanne “Les Tannes de Tradition” van Jean Claude Mas, gevolgd door een heerlijke Costières de Nîmes, Chateau Paul Blanc 2011.

Het is hier goed toeven. als ik een tip mag geven dan zou ik het restaurant afgrendelen van de hal van het hotel en het een eigen ingang geven.

Restaurant De Kersentuin
Dijsselhofplantsoen 7
Amsterdam
020-570 56 66

 

(Visited 169 times, 1 visits today)