Eten bij Gerrit Greveling, chef-kok van Golfclub The Dutch

Tussen de A27 en de A15 in is de prestigieuze golfclub “The Dutch” gelegen. Met voor Nederland ongekende standaarden probeert zij het golfen naar een hoger niveau te brengen. Daartoe heeft zij niet alleen een bewaakte toegangspoort met een heuse gastenlijst (ik stond er gelukkig op), valet parking, schoenpoetsservice en een herenkleedkamer met een bar, maar ook recent een chef-kok die zijn sterren heeft verdiend, hoofdzakelijk bij Chalet Royal in Den Bosch, daar waar ik jaren mijn trouwdag op het terras met uitzicht op de Bossche broek heb gevierd.
Chef Greveling is pas twee weken actief op The Dutch. The Dutch heeft ene prachtig clubhuis met een bistro en een restaurant en kent ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld in de bibliotheek te dineren. Wij aten op verzoek wat speciale gerechten in de bistro. 4 gangen voor € 62,50 exclusief wijn. Niet goedkoop. Speciale verzoeken bij The Dutch zijn geen probleem. Een echte volger zal begrijpen dat kreeft in ieder geval op het menu stond.
De service bij The Dutch is onberispelijk en ongekend voor een golfclub. De timing daar moet nog aan worden gewerkt, net zoals aan het zoutgebruik.
Enfin, eerst maar eens de baan in. Menig handicap sneuvelt hier, zelfs die van mijn vriend Maarten. Wij genoten tussen de 9e en de 10e hole van mooie Pata Negra-ham en Gillardeau oesters (door The Dutch weergegeven als “Girardeau”). Nadat op hole 16 mijn ballen op waren, werd het de hoogste tijd voor een fijn diner.
Als hoofdgerecht aten wij een viergangen menu dat begon met gemarineerde makreel met yuzujelly en misocrème, een mooi opgemaakt bord, iets vlak van smaak, maar lekker. De makreel werd gevolgd door een paddenstoelenbouillon met cantharellen en ganzenlever, met daarin een stukje gepocheerde heilbot. De bouillon was (veel) te zout en de heilbot te lang gegaard.
Tafelgenote Nicole bleek vegetariër, geen probleem, er werd ook voor haar een prachtig menu geserveerd.
Na het bouillon geroosterde halve kreeft in basilicumboter met couscous van tomaten en chorizo. De basilicum was niet goed te proeven, het was eerder een saus van kreeftbouillon. Wel lekker, prachtige garing van de kreeft, à point. Deze chef heeft vaker een kreeft gegrild.
De couscous van tomaat en chorizo was niet lekker; te lang gegaard, te veel boter. De bij de kreeft bestelde friet kwam nadat de kreeft op was. Wat positief is, is dat chef Greveling nog enthousiast aan tafel zijn souschef begeleidde, niet te lui was om zijn handen uit de mouwen te steken (ook bij het afruimen van de tafel) en nog even een bord extra gegrilde kreeft kwam brengen toen hij zag dat het er wel heel hard doorheen ging. Zo hoort het.
Dessert was een creatie van witte chocolade, frambozen en huisgemaakt vanille-ijs verdient een pluim. De patissier verstaat zijn vak. De witte chocolade mooi verpakt in krokante koek, zalig.
In het glas een Domaine Galétis Chardonnay 2011, uit Carcassonne (daar waar overigens ook de prachtige Chardonnay van Toques et Clochers uit Limoux vandaan komt. Voor de liefhebbers was een Merlot van hetzelfde huis beschikbaar. De dinerkaart bij The Dutch is gevarieerd. De wijnkaart eveneens, de rosé van Aix voert hier de boventoon.
Ik weet eigenlijk niet of je zomaar bij The Dutch kunt gaan eten. Voor zover ik weet, kun je er alleen eten als je lid bent, dan wel geïntroduceerd wordt. Chef Greveling heeft nog wat werk aan de winkel. De timing, de zoutpot en het gebruik van boter verdienen aandacht. Feit is dat ik nooit beter heb gegeten op een golfclub als bij The Dutch, aldus het aanraden waard. De perfecte garing van de kreeft zal mij (ver)heugen.

Golfclub the Dutch
Haarweg 3, Spijk
Introductie aanbevolen

20120919-112720.jpg

(Visited 665 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Dutchfoodie oktober 3, 2012 at 11:50 am

    Hernia? Moet ik voor je koken? Dara wordt je vast beter van!