Frikandellen van slagerij Kusters in Margraten, het omrijden waard

De DF is voor een droevige gebeurtenis in Maastricht. De moeder van zijn beste vriend is overleden, zaterdag was de begrafenis. Het geplande weekend naar München, om in de zo geliefde Marstall het laatste weekend van Oktoberfest te vieren, is geannuleerd voor deze verdrietige gebeurtenis.

Nou weet ik dat wij van Maastricht naar Heerlen moeten rijden en halverwege Margraten ligt. En in Margraten, daar zit Slagerij Kusters. Slagerij Kusters maakt een culinair orgasme in de vorm van een frikandel. Let wel, de DF heeft tot zijn 25-ste überhaupt nooit van zijn leven een frikandel gegeten en daarna uitsluitend in grote dronkenschap, onder lichte dwang. Totdat hij bij zijn vriend Julius Jaspers de frikandel van Slagerij Kusters proefde.

In de COVID-tijd heeft Hans van Wolde in zijn nabijgelegen restaurant Brut 172 een foodtruck voor de deur gezet om de winter door te komen. Hans ontwikkelde een aantal dingen, waaronder samen met Slagerij Kusters een frikandel. En dit is niet zomaar een frikandel.

De DF probeerde hem al een aantal maal online te bestellen, maar Kusters bezorgt slechts in een straal van 10 kilometer, en verder wordt het niet. Omdat mijn vriend Julius frikandel-ambassadeur van Kusters is, krijgt hij af en toe een portie en daar kan ik van meegenieten.

Wij vertrekken vanuit Maastricht en bezoeken eerst de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Wat indrukwekkend! Ik zie duizenden kruizen van gevallenen, die allemaal de leeftijd van mijn jongste zoon hebben. Heftig om te bedenken dat je kind 8.000 kilometer verderop vecht in een werelddeel waar je waarschijnlijk nog nooit geweest bent, voor mensen die je niet kent, tegen een vijand die eveneens leeftijdsgenoot is, waar ze het ongetwijfeld heel gezellig mee zouden hebben in een kroeg, maar twee kwade machtswellustelingen aan de top hebben besloten dat ze met elkaar oorlogje moesten spelen. Hoe actueel in deze tijd.

Wij komen aan bij Slagerij Kusters en zien een rij, zowel voor de foodtruck als voor de winkel, dat is goed. Gelukkig had ik een koeltas bij me met koelelementen (dat doe ik altijd als ik op stap ga), en voordat ik het wist had ik mijn mandje gevuld met heel veel frikandellen (per 4 stuks gevacumeerd verpakt), zuurvlees in de Limburgse uitvoering (met stroop). De Mrs. DF heeft nog nooit in haar leven frikandel gegeten. Gisteravond was het de eerste keer dat zij een frikandel at, en zij heeft zowaar een tweede stukje genomen, omdat ze het zo lekker vond. Dat is het ook. Ik heb er nog 20 in mijn ijskast liggen en ze zijn goed tot 29 oktober. Mocht je in de buurt zijn, kom een frikandelletje eten. Beter wordt het niet in je leven!

www.slagerij-kusters.nl

5 out of 5 stars (5 / 5)
(Visited 795 times, 1 visits today)