Sky Night bij Gastro Green, het nieuwe avontuur van Peter Lute op de zuidas

Mijn vriend, Peter Lute, is een bijzonder mens. Hij opereert vaak onder de radar, maar stilletjes aan heeft hij het goed voor elkaar. Zijn nieuwste uitdaging is Gastro Green, een restaurant gelegen op de 26-ste en 27-ste verdieping van het nieuwe gebouw “The Valley”. Een restaurant met een eigen lift naar boven en een spectaculair uitzicht over Nederland. Het restaurant is tevens een showroom van het Italiaanse meubelmerk Molteni. Alles in het restaurant is van Molteni afkomstig, inclusief de keuken. In die keuken wordt het eten afgemaakt, in de voorbereidingskeuken elders wordt het eten voorbereid. Je kan alleen het menu “kiezen”.

De DF viert zijn 21-ste verjaardag en dat moet op niveau gevierd worden. Ik had mijn huiswerk niet geheel gedaan, want ik gaf Peter van tevoren aan dat er twee dames in het gezelschap het liefst vegetarisch eten. Gastro Green is vegetarisch. Op verzoek kan er wel een entrecôte geserveerd worden. De DF junior dringt daarop aan, hij wil heel graag entrecôte eten (én senior ook).

Eén keer in de maand op vrijdagavond is er een feestelijk diner met livemuziek. Dit was de eerste keer. De ontvangst in de lift is al bijzonder. Twee prachtige dames van “Models at Work” serveren in de lift, vanuit de champagnebar, het eerste glas. Dit begint goed. Wij vervolgen ons naar het terras met prachtig uitzicht op het appartement van Nina Brink. Zie ik haar nou met een sjaaltje vastgebonden in de slaapkamer liggen…..? Misschien moet ik even naar Hans Anders.

Enfin. De amuses: schuim van gefermenteerd aardbeiensap, bieslookmayonaise en gezouten paprika is heerlijk. Wij vervolgen met een Panipuri van snijbiet en pinda-/sesamsaus en een eveneens heerlijke panna cotta met gember en citroengras!

En dan gaat het feest beginnen. De tartaar van gepofte wortel, gezouten watermeloen, gele curry en eierdooier is verrukkelijk! Junior zit naast mij, een carnivoor van ongekende omvang, en kijkt mij vragend aan of dit “for real is”. Ik loop naar de keuken, en wat blijkt, junior mag met het personeelseten mee-eten, pasta met tomatensaus. Ik zie hem naast mij gelukzalig kijken. Het blijkt het enige wat hij eet, want hij “moet nog uit met de jongens”. Dit was de duurste pasta van zijn (én mijn) leven: € 195,00.

De elf maanden gefermenteerde rode biet met geitenkaas, lavasijs en pimenton tuile is verrukkelijk!

Dan eten we de aubergine, bamboestijl met kokos-limoenschuim en zeewierkroepoek, eveneens zalig. Ik begin nu wel zin te krijgen in wat eiwit. Mijn gebeden worden verhoord:

To share een cevice van snoekbaars met kafir-lime en bleekselderij blijkt heerlijk te zijn. Er wordt om gevochten. Wij vervolgen met een truffelrisotto met rijpenaarschuim en olijfoliegelei, eveneens zalig.

De knolselderij met ponzu en aardpeer sluit mooi aan, gelijk zo de le puylinzen met kingboleet en misosaus.

En dan weer een gerecht to share. Helaas is junior al vertrokken naar zijn vrienden in Amsterdam. Wij krijgen één van de best bereide entrecotes ooit. MRIJ-rund van Piet van de Berg, gegaard op de green egg met jus en bonito-uitjes. Waanzinnig lekker!

Tenslotte, cremeux met groene thee, rabarber en kokosschotsen en chocola in zes structuren.

En dan in het glas: Wij beginnen met de Whispering Angel d‘esclans 2021 voor € 58,- (dat valt dan weer mee). wij vervolgen met de Meursault van Domaine Bohrmann 2019 (tikje jong) voor € 180,- de fles. Niet goedkoop en een beetje meer assortiment in een wat eenvoudigere Bourgogne zou geen kwaad kunnen. Wij eindigen met gin-tonics, espresso-martini’s, enfin het werd een dolle boel. Mijn Spaanse familie, onder leiding van “Oom Louis”, begint spontaan te dansen en te zingen. Het werd de hoogste tijd om te vertrekken. In no time staan wij 27 verdiepingen lager, beneden op straat, en kijken nog eenmaal omhoog. Dit is echt spectaculair en de moeite waard om te gaan eten.

Ik vond het erg lekker en vernieuwend. Hoe gedurfd, dat je in een soort showroom een restaurant begint waar waanzinnig gekookt wordt. Ik moet zeggen, het was niet goedkoop. Wel was het een bijzondere avond, je zit op grote hoogte met een spectaculair uitzicht en er is livemuziek en je krijgt een glas champagne, maar € 195,- de neus (ex drank) is echt te stevig. En als je dan bedenkt dat de overigens prachtige wijnkaart qua keuze, wat mij betreft, te beperkt is en qua prijsstellig aan de te hoge kant, zou dat wat mij betreft voor een beetje fine tuning vatbaar zijn. Aan het eten moeten ze niets doen, dat is erg goed, net zoals de service én de locatie: Gastro Green is een absolute aanrader!

www.gastrobargreen.nl

4 out of 5 stars (4 / 5)
(Visited 551 times, 1 visits today)