Het Gebaar in Antwerpen, timing én gastheerschap is a thing

Zij die alles beter weet bereikt de leeftijd van 50 en wij vieren dat zij reeds tien jaar in de Gooise reservetijd verkeert. Na ons lange weekend Londen, strijken wij neer in Antwerpen, in het nieuwe hotel Botanical Gardens, prachtig gelegen in het centrum van Antwerpen. Het is onderdeel van Leading Hotels in a World en dik voor elkaar. Wij worden er fantastisch ontvangen, het hotel is prachtig en zit direct in mijn top 5.

In de Botanical Gardens is gelegen restaurant Het Gebaar van Roger van Damme. Mijn vriend Julius adviseert mij om daar echt te gaan eten, met name omdat Roger bekend is voor zijn desserts en een goede bekende van hem is. Ik geef dat aan bij mijn reservering. Roger is er ooit begonnen als patissier en zijn signature dish is onder meer de crêpes (“pannenkoekjes”).

In een schattig gelegen monumentaal pandje strijken wij neer voor de lunch om 13:30 uur. Wij geven bij aanvang aan dat wij graag binnen anderhalf uur willen lunchen. Het lunchmenu van € 95,-, bestaande uit vier gangen en amuses, moet je als geheel nemen. Het is niet mogelijk om minder gangen te nemen of een aantal onderdelen hiervan te nemen. Ik vind dat raar. Ik hoor een tweede “nee”, als wij à la carte willen eten en ik besluit de black cod te nemen. Die is er niet. Ondertussen zie ik de wijnkaart, een vrij beperkte wijnkaart met een beperkt en ”goedkoop” assortiment. Er staat geen één behoorlijke bourgogne op. Enige twijfel bekruipt mij.

Wij beginnen met een amuse van krokante ui en Parmezaan, zeer smaakvol.

Wij vervolgen met een amuse bestaande uit een minipizza met wat verse makreel. Lekker, maar de makreel is mij iets te “vissig”.

Wij kiezen beiden de carpaccio van gambero rosso (€ 48,50).  

Het blijkt een prachtig, smaakvol gerecht met een saus van gambero rosso, appeltjes, schaaldiertjes, echt een feest.

Wij vervolgen met de tarbot met kreeft en een jus van kreeft (€ 59,50).

Wij eten graag licht tijdens de lunch, en vis. Het gerecht ziet er prachtig uit. De tarbot is helaas veel te ver doorgegaard en droog. De plak lardo die erop ligt, mag het niet verhelpen. De bijgevoegde kreeft is van sublieme cuisson en de saus, inclusief sojaboontjes, tuinbonen en groene asperges, is eveneens subliem. De bijgevoegde brandade is van ongekend goede kwaliteit. Ik deel mijn feedback over de te gaar bereidde Tarbot. De ober “neemt het voor kennisgeving aan”.

In het glas een Sardijnse Vermentino van Antonella Corda uit 2021. Mooi!  

Het is inmiddels 14:50 uur en wij bestellen snel het dessert. Bestellen is hier sowieso een ding, de obers doen hun best om vooral niet bij je in de buurt te zijn. Best gek bij een restaurant met 1 Michelinster. Misschien zijn wij wat verwend door ons verblijf in Londen, waar de service immers perfect is. ZDABW bestelt tiramisu en uw DF bestelt de signature dish, de crêpe van Roger van Damme “het wereldberoemde geheime recept van Roger met unieke vanille van Escale Blue. Om 15:10 uur is er nog geen nagerecht. Wel nemen naast ons een viertal nieuwe gasten plaats. Vanaf 14:30 uur kun je hier zonder reservering terecht voor zoetigheden (lees: de desserts). Om 15:30 uur is ons nagerecht er nog niet, terwijl onze buren, die om 15:10 uur zijn neergestreken, al vier nagerechten hebben. Ik besluit dat het mooi geweest is. Ik hoor bij binnenkomst twee keer “nee”, ik zie de chef, een Nederlander, rondlopen, een vriend van mijn vriend Julius, wat ik zowel bij de reservering als bij binnenkomst in een oprecht enthousiasme heb aangekondigd, en hij keurt ons geen blik waardig. Is dat nou gastheerschap? Jammer dat de serviceminded-heid er bij de Nederlanders kennelijk toch niet in zit. Na twee keer vragen om het nagerecht, geef ik aan de ober aan dat het echt mooi geweest is. Ik denk dat hij vergeten is het nagerecht door te geven. Ik vraag de rekening. Ik krijg te horen dat het nagerecht “er nu echt aankomt”. Ik geef hem aan dat ik al een uur op een nagerecht wacht en dat ik er helemaal klaar mee ben. Ik krijg de rekening, € 377,-. De glazen Chateau d’Yguem, die een half uur voor aankomst van het nagerecht zijn gebracht en al leeg zijn, worden ook berekend (€ 47.50 per glas). Met een “groots Gebaar” wordt aangegeven dat het nagerecht niet wordt berekend.

Ik ben hier twee keer geweest, de eerste en de laatste keer. Wat een arrogantie. Ik kijk uit naar mijn bezoek vanavond aan Bistro du Nord, aangeraden door mijn vriend Pieter van Rijssel, die het zelf “de overtreffende trap” van Rijssel noemt.

2 out of 5 stars (2 / 5)
(Visited 901 times, 3 visits today)