Genieten van perfectie bij Bistrot du Nord in Antwerpen

Ik ben in Antwerpen om de 50ste verjaardag van “ZDABW” te vieren. Wij slapen nogmaals in het fantastische Botanical Garden Hotel. Een initiatief van een rijke Belgische projectontwikkelaar, de heer De Vocht, wiens vrouw met zeer veel smaak dit 5-sterren hotel (onderdeel van Leading Hotels in the World) heeft ingericht. Een Nederlandse manager en zijn vrouw hebben er keihard aan gewerkt om er een fantastisch hotel van te maken, en dat is gelukt. Het servicelevel is Aziatisch en ongekend.

Enfin, mijn vriend Pieter, professioneel levensgenieter en mede-eigenaar Rijssel en De Scheepskameel, roept al twee jaar dat je in Antwerpen eigenlijk alleen maar moet gaan eten bij “Bistrot du Nord”. Zoals hij het zelf noemt, “de overtreffende trap van Rijssel”. Dat laatste kan ik mij overigens moeilijk voorstellen, want de ambiance, sfeer en energie die daar heerst is niet te overtreffen.

Enfin, op naar Bistrot du Nord. Gelegen in Antwerpen Noord, in een upcoming area, moet je (net zoals bij Ongelet) aanbellen om binnen te komen. Wij bellen met een licht voorgegloeid genietertje aan en de ontvangst is allerhartelijkst. Natuurlijk hebben wij van tevoren al de menukaart bestudeerd. Ik heb mijn huiswerk gedaan. Pieter adviseert ons om in ieder geval te kiezen voor de garnalenkroketten en de terrine van ganzenlever. Beiden simpele gerechten, maar tot in perfectie uitgevoerd. De DF begrijpt als geen ander dat het motto “happy wife, happy live” een belangrijk thema is: best grappig als je een eega hebt die niet van orgaanvlees houdt en je ter ere van haar 50ste verjaardag gaat dineren in een restaurant waar ze ongeveer alleen maar orgaanvlees serveren.

Ik laat de terrine van kippenlevers en zwarte pens en de tartaar van rauwe kalfshersenen omwille van de liefde voor wat het is.

Als hoofdgerecht kies ik de ossentong met rode wijnsaus, Parijse worst en krokant gebakken kalfshersentjes. ZDABW kiest de perfect gegaarde tarbot met beurre blanc, met cêpes, girolles en prei. Prachtig!

Enfin, we beginnen nog even bij het begin. We eten twee 0000 Zeeuwse oesters met een glas champagne van het huis. Ik zie “t vrouwtje” direct onrustig worden van al deze afrodisia.

Wij vervolgen met een amuse van preskop van het varken met peterselie, mosterd en een mayonaise gemaakt van varkenshersentjes. Vooral het laatste is fantastisch.

De tweede amuse, een velouté van rode lof met huisgerookte makreel is subliem (helaas geen foto). Als je de roodlof proeft, dan heb je een bittere smaak. Als je de makreel er doorheen mengt, dan heb je opeens het zoete van de makreel die het bittere van het roodlof opheft. Fantastisch!

Gelukkig heb ik wel een foto van de perfect uitgevoerde bouillie van rundvlees. Mijn god wat lekker, zelfs mijn huis “hobby-vegetariër” vindt het verrukkelijk, althans dat vermoed ik, want zij grist het bakje uit mijn handen om het vervolgens “tongschoon” weer op te leveren.

De terrine van ganzenlever met perfect uitgevoerde zoete rode ui proeft bijna light. Dat geeft uw DF ook het gevoel dat het geen ongunstige werking op de waag zal hebben.

ZDABW geniet van een rechthoekig uitgevoerde garnalenkroket gemaakt met handgepelde “grijze garnalen” uit Oostende . Pieter heeft geen woord te veel gezegd. Wat een kwaliteit.  

Wij drinken erbij een Meursault-Genevriéres, premie cru 2018 van Domaine Latour-Giraud. Engeltjes die p**sen op de tong van de DF. Een ketser van een wijn, die voor EUR 175,- op de kaart staat en inkoop EUR 90,- kost. Dat is buitengewoon netjes.

Wij vervolgen met een halfje Côte du Rhone, Chateauneuf du Pape van Domaine de la Janasse en wij genieten van ons hoofdgerecht.

We hadden ons voorgenomen geen toet te nemen, maar als we de huisgemaakte, perfect uitgevoerde dame blanche (en gelukkig ook echt bij het oude concept van de dame blanche gebleven) en de paris brest voorbij zien komen, zijn wij direct om.

Het was van A tot Z een feestje hier. Prijs-kwaliteit geweldig, service op een topniveau. Wat fijn dat deze zaak nog geen Michelinster heeft en dat ze gewoon met beide benen op de grond staan en het gastheerschap als geen ander begrijpen. Ik vind dit een absolute aanrader en een top 3 eetervaring 2022.

Het bonnetje? € 455,– (inclusief champagne, en een stevige fles witte bourgogne: value for money).

5 out of 5 stars (5 / 5)

https://www.bistrotdunord.be/

(Visited 877 times, 1 visits today)