Het feest kan beginnen, de Oosterscheldekreeft is binnen

Ieder jaar rond 1 april wordt de Dutchfoodie onrustig, en dat is niet om de 1 april grappen waarvan hij ieder jaar het slachtoffer wordt. 1 april begint het Oosterscheldekreeft-seizoen dat tot 15 juli van ieder jaar duurt. Oosterscheldekreeft beschouw ik als een oer Hollandse delicatesse, waar wij trots op kunnen zijn. Er is een heuse “Kring van de Oosterscheldekreeft” met een website waarop onder meer te lezen is dat de (van de Canadese kreeft) afwijkende DNA structuur zorgt voor de malsheid. Buitengewoon vermakelijk, maar feit is dat de kreeft inderdaad lekkerder en malser smaakt dan die Canadese immigranten.

De kooktijd van kreeft luistert nauw. Zorg dat je het gewicht weet als je hem kookt. 1 minuut per 100 gram is de regel, zout en nouilly prat en een beetje cayennepeper toevoegen.

Ik heb de kreeft gegrild, een kort recept:

Hak de kreeft in twee stukken, haal de scharen eraf, verwijder het darmkanaal en maagzakje, laat de lever zitten. Smeer de kreeft in met gesmolten (gezouten) boter en geef ze een draai van de pepermolen. Gaar ze onder de grill. Zelf heb ik een salamander die 800 graden wordt, en 3 tot 4 minuten bij een kreeft van 500 gram is voldoende. Kook vooraf wat kreeftenfond in, scheut slagroom en sap van een halve citroen toevoegen, en vlak voor serveren vers gehakte kervel, bieslook, peterselie en basilicum toevoegen.

Intussen de poten 5 minuten gekookt, Limburgs goud erbij en het grote smikkelen kan beginnen!

20120407-165805.jpg

(Visited 82 times, 1 visits today)