Vischzaak: het leven is goed in het Brabantse land

De Dutch Foodie heeft het geluk dat hij getrouwd is met een Brabantse. Een met pit in d’r donder, maar dat is een ander verhaal. Al het goede komt uit Brabant, en zo is het.

Voor de sjarmante ega van de DF is een echte oudejaarsavond een die begeleid wordt door een visschotel en een mooi glas champagne. Maar waar haal je tegenwoordig in Nederland nog een goede visschotel? In België zou ik de weg wel weten: Vishandel van Bladel in Antwerpen is het summum. Maar wel een beetje ver rijden zo op de vroege oudejaars-ochtend.

In het Gooi en Amsterdam? Wel viszaken, maar geen echte vis Deli’s. De echte foodie, die stapt in de auto en rijdt daar waar hij het beste van het beste kan krijgen. zo ook deze vroege zondagochtend, om iets voor 09:00 uur stapt de DF in zijn auto om af te reizen naar het goede Brabantse land.

En daar, in het o zo leuke Den Bosch, daar is circa 4 jaar geleden Nico Zwarthoed met Jos Hulscher de vis delicatessezaak “Vischzaak” begonnen. Een zaak die mijn vriend Tom al heeft ontdekt. Een zaak die geheel volgens de Bossche traditie is ingewijd door een priester (waarschijnlijk met wij-riesling in plaats van wijwater). Nico had voorheen een succesvolle saladefabriek in Eindhoven, een viswinkel in Waalre en zorgde ook nog een paar jaar voor zijn zieke moeder, om vervolgens tezamen met zijn leuke familie met passie en vuur de zaak op poten te zetten. Bij de in het middelpunt van het Bossche centrum gelegen Vischzaak hebben ze het begrepen. De zaak heeft een frisse uitstraling en je kan er ook een heerlijk glaasje drinken en een (goed) hapje eten. Er is altijd wat lekkers te proeven en bij binnenkomst word je hartelijk begroet. Anders dan in het westen, voel je je hier echt welkom.

Op naar den Bosch op deze oudejaars ochtend. Ik kreeg een enthousiaste mail dat ik de door mij bestelde “luxe visschotel” al vanaf 07:00 uur (op de zondagochtend!) kon ophalen. De familie werkt de nacht gewoon door. Nico vertelt de DF op enthousiaste wijze hoe zij alles zelf en vers bereiden en ik ontkom er niet aan om voor half 10 de eerste salade van rauwe zalm te proeven: zalig! Ik zou in deze winkel wel kunnen wonen! De lange, goede gevulde vitrine is overvol met de heerlijkste producten als verse gekookte kreeften, diverse huisgemaakte visterrines, huisgerookte zalm, steur en de aller, aller allerlekkerste vissalades ooit, met achtereenvolgens echte krab, zalm (rauw en gerookt), garnalen in Looksaus, coquilles in de schelp met een beurre blanc en een verse reuzengamba erop (voor thuis in de oven). Het ziet er allemaal zo mooi en verzorgd uit.

Op de visschotel zit mooie uitgehaalde kreeft, king crab poten, paling, zalm, steur, (Hollandse garnalen) en een keur aan de verse huisgemaakte salades. Ik bel spontaan mijn ouweheer op en zeg: “pap, je mist wat, weet je zeker dat ik niets mee moet nemen”?  Ik stuur snel wat foto’s door en de DF-senior is direct verkocht. Ik laat een extra visschotel met een extra kreeft en king crab scharen in, stop nog snel een pot huisgemaakte (zalige) cocktailsaus in de tas, wordt nog verwend met het huisgemaakte zeewierbrood en denk maar een ding: “ik moet hier weg, voordat ik de hele zaak leegkoop”.

En natuurlijk wordt de jongste winkelbediende Tim (“ik werk hier al met groot plezier sinds de dag van de opening”) met de DF meegestuurd om de inkopen te helpen dragen. Wat een ouderwetse service en wat een feestwinkel!

http://www.Vischzaak.nl

5 out of 5 stars (5 / 5)
(Visited 528 times, 1 visits today)