Recept voor kreeft thermidor

Het recept voor kreeft thermidor vindt haar oorsprong in Frankrijk. In mijn vorige blog beloofde ik je het recept. Het is eenvoudig en matig bewerkelijk.

Neem verse, levende (Oosterschelde) kreeft, pan met kokend water, voeg eetlepel zout, wat nouilly prat en cayennepeper toe. Kook de kreeft maximaal 1 minuut per 100 gram. Koel de kreeft kort na het koken, hak hem in tweeen, haal het vlees uit de schaal en schaar, verwijder het balein uit de schaar en het darmkanaal uit de rug. Verwijder uit de kop het maagje (doorschijnend plastic-achtig zakje) en haal de lever en eventueel wat van het koraal eruit, en doe in een apart bakje.

Kook 250 ml visfond met 100 ml room en wat citroensap en een scheutje (goede) witte wijn in totdat het een dikke saus is en voeg een flinke draai peper toe (geen zout, die heeft de fond en de kaas genoeg). Giet de saus bij de lever en het koraal en voeg in totaal 1,5 eetlepel fijngehakte verse bieslook, kervel en een beetje dragon toe. Likje Engelse mosterd. Snijdt de staart in stukjes van 1 centimeter en stop terug in de lege schaal, doe de schaar in de kop, overgiet met de saus en bestooi met heel fijn gemalen Gruyere. 1 minuut onder de hete salamander of grill, totdat de kaas mooi krokant bruin is.

Trek een mooie fles Naiades open, een prachtige Spaanse wijn gemaakt van de Verdejo-druif uit de Rueda (onder meer te verkrijgen bij de topwijnhandel “Ad Bibendum” in Belgie (gratis levering, te bestellen via de website) en zet het genietertje aan.

(Visited 372 times, 1 visits today)