Georges van Chez Georges is niet meer

Georges Roorda, een groot kok is van ons heen gegaan.

In dit blog schrijf ik gewoonlijk gezellige verhaaltjes, maar zo-even werd ik door mijn schoonmoeder geattendeerd op het overlijden van Georges Roorda, patron-cuissinier van “Chez Georges” in de Herenstraat in Amsterdam. Met het overlijden van Georges is de laatste van een bijzondere generatie heengegaan. Ik denk onder meer aan Cas Spijkers, John Fagel en aan Georges. De volvette keuken, klassieke gerechten, normale porties, weinig poespas en zalig eten.

Chez Georges werd ook wel de “huiskamer van de Jordaan” genoemd. Georges was Belg en Amsterdammer tegelijk. Ik weet niet of je er ooit bent geweest, maar het was een feest. Zijn lieve Betsie hielp vaak mee, net zoals zijn dochter Natascha en zijn schoonzoon. Georges beneden in zijn piepkleine keuken, waar je als speciale gast dichtbij hem in het sousterrain mocht zitten. Wie herinnert zich niet de heerlijke pata negra met een terrine van foie gras, de bisque van Hollandse garnalen, of de Hollandse asperges met vers gerookte zalm en hollandaise saus? Het was altijd o zo gezellig! En de prachtige wijnkaart, de meeste wijnen vriendelijk geprijsd, slechts een maal over de kop, waar vind je dat nou nog?

Sinds mijn schoonvader, die cardioloog is, hem een keer tussen de gangen door een consult heeft gegeven, kon de familie niet meer stuk. Gek op kinderen als hij was, werden wij direct met de gehele familie uitgenodigd in het dichtbij Blanes gelegen Vidreres, waar Georges en Betsie een huis hebben. Zoals mijn schoonmoeder zei: wij hadden altijd nog die herhaalde uitnodiging om langs te komen, dat stel je dan alsmaar uit, totdat het niet meer mogelijk is….

Ware woorden, ik wilde al tijden weer eens gezellig bij Georges eten…, ik hoop zo dat Betsie de zaak voortzet.

Georges, ik zal je missen, en met mij vele anderen!

(Visited 861 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. Brink augustus 3, 2012 at 10:00 am

  Mooi geschreven vriend; wat een verlies!

  1. Rob van Rijn september 19, 2012 at 4:21 pm

   Georges is niet meer…. De eigenaar/kok van het beste restaurant van Amsterdam. Je bent de inspiratie geweest voor mijn eigen kookstijl.
   Namens Gatronomisch Genootschap “de Romsche Blijheid”.

   1. Dutchfoodie september 23, 2012 at 10:15 am

    Een vreselijk verlies!

 2. Fie augustus 3, 2012 at 10:25 am

  Helemaal mee eens! Een mooi mens als George is er helaas niet meer.

 3. Eric en Linda oktober 21, 2012 at 12:28 pm

  Gisteren bij Chez Georges gegeten, daar hoorden we het trieste nieuws. Toen wij een paar maanden geleden telefonisch wilden reserveren, kregen we maar steeds geen contact. Gegoogled, gezocht naar info, want we werden er wel wat onrustig van dat een van onze favoriete restaurants zo lang onbereikbaar was. Niets te vinden! En ook nu is Dutch Foodie de enige die wat over het overlijden van Georges schrijft. Ongelooflijk! Zo’n fantastische kok verdient toch meer aandacht. Wat ons betreft betekent zijn overlijden een groot culinair verlies voor Amsterdam.

 4. Jacques de Leeuw december 13, 2012 at 8:43 pm

  Het verlies is groot, maar het restaurant is voortgezet en volledig in geest van Georges. Al zijn foto’s en palmares hangen nog aan de wand. Georges heeft een waardige opvolger in de chef-kok Rob, die zelfs op hem lijkt!! En koken kan hij ook, en hoe! De recensies zijn dan ook nog net zo goed. Vaste gasten kunnen zelfs niet geloven dat het niet Georges is, die in de keuken staat…

 5. Natascha juli 16, 2014 at 11:08 am

  Wat een mooi berichtje, ik lees het nu pas.

  Liefs Natascha