Marie, een aantrekkelijke Franse schone in de hoofdstad

De DF is een man van de wereld en in dat kader was hij pre-COVID regelmatig te vinden in Parijs, Londen, Milaan en Madrid. Als er iemand hard geraakt is door de COVID, is het de DF wel, maar niet getreurd, want zijn favoriete hotel in Amsterdam heeft er een nieuwe brasserie bij. Wij kennen Hotel de l’Europe allemaal van restaurant Bord’Eau alwaar Nederlands meest talentvolle chef (als je het de DF vraagt) Bas van Kranen (die ooit als tweede bij Topchef eindigde) de scepter zwaait.

De nieuwe directeur van Hotel de l’Europe, Edward Leenders, heeft tot nu toe niets dan goeds gebracht. Zo heeft hij het verschrikkelijke interieur van De l’Europe aangepakt, en waan je je thans in het mij zo gelieve Claridges in Londen als je binnenkomt. Gelukkig zijn de portiers niet vervangen, fijn om deze vertrouwde gezichten te zien (en passant redden zij mijn favoriete voordeurdeler van een aanrijding door een fietser!)

Wat is het interieur goed aangepakt en wat is het prachtig! Dank u meneer Leenders!

Hoe komt uw DF nou op een zaterdagmiddag bij Marie terecht?

Wel, ik ben op een zaterdag met mijn mede proefster door de stad aan het fietsen. Zij vertelt mij over Marie, dat ze er zo heerlijk met mijn dochters geluncht had. Hoe is het mogelijk dat Mrs. DF ergens gegeten heeft waar de DF nog niet geweest is? Wij zetten direct met vaste tred koers naar Marie. Geen reservering, wel een allerhartelijkste ontvangst.

Bij binnenkomst waan je je eerst in het Claridges en dan in een moderne Parijse Bistro (plus), en laat ik dat nou net zo missen door de COVID, en wat fijn dat we een beter alternatief in ons eigen hotel de l’Europe hebben gevonden! De inrichting is modern Frans en je waant je direct in het buitenland. Zo ook door de goede bediening, waar vind je die (behalve het Amstelhotel) nog? Personeel dat je te woord staat en helpt in plaats van roept: “Mijn collega komt zo”.

De DF, sjarmant als hij is, heeft een moeder die zich “(vanzelfsprekend) hult in heuse Parijse haut couture. Zij voelt zich af en toe een zwart schaap binnen de Nederlandse cultuur. Hoe fijn dat zij vanaf nu naar Marie kan afreizen.

Enfin, en dan de kaart. Los van het Bib gourmand menu, staat de kaart vol met klassieke droomgerechten tegen prijzen die wat aan de lage kant zijn. Borrelhapjes als brandade, charcuterie en crudité met een tapenade van tomaten en olijven. De laatste bestellen wij direct en is een prachtig opgemaakt bord vol (foto). Mijn graatmagere echtgenote beleeft haar finest moment. De tapenades zijn heerlijk en huisgemaakt. Alleen de prijs, € 12,-, dit had best wel wat meer mogen zijn. Het is bijna goedkoop!

Dan kun je kiezen uit drie salades, een nicoise, groene asperges, fromage blanc en salade van nieuwe aardappeltjes met kalfspicanha, kappertjes en gribiche saus, allen rond de € 18,-. Ik zie de salade van nieuwe aardappeltjes in mijn ooghoek voorbijkomen en het water begint mij in de mond te lopen. Ik besluit toch te kiezen voor een voorgerecht uit het Bib Gourmand menu. Ik laat de steak tartaar voor wat die is, ik begin met twee kraakverse Gillardeau oesters en vervolg met de terrine van ossenstaart, foie gras en salade van zomergroente.

Een plaatje, klassiek bereid. Zoals ‘ie bereid is, ziet ‘ie er simpel uit, maar oh, zo’n moeilijk gerecht en met name de aspic erop van runderfond is geweldig.

De kaart kent voorts nog gerechten als een kippenleverparfait en suprême de volaille en ribeye (beiden 200 gram) van de barbecue. Vergeet ook niet de hele kreeft, 500 gram, van de barbecue voor € 36,-. De prijzen zijn echt opvallend laag. Ik geloof niet dat ik eerder op de zaterdag zo goedkoop heb geluncht.

Ik kan nog hele verhalen vertellen over de klassiek bereide kreeft thermidor, de heerlijke Franse friet, een “fruits de mer” voor twee personen, de kaviaar en de verrukkelijke Franse nagerechten (met de citroenmerengue als klap op de vuurpijl). Dit is mijn nieuwe favoriete zaterdagmiddag-lunch-adres. Ik ga hier proberen zo veel mogelijk zaterdagen met de krant op schoot door te brengen, terwijl ik intussen geniet van een prachtige wijnkaart, waar gelukkig mijn favoriete champagne Ruinart op staat. Wat een feest, wat een aanwinst en wat is deze zaak op orde. Een absolute aanrader!

Marie, je t’aime!

5 out of 5 stars (5 / 5)

https://marieamsterdam.com/

(Visited 228 times, 1 visits today)